hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Számos szabálytalanságot talált az ÁSZ a kamara vizsgálatakor (Frissítve!)

Intézkedési tervet kell készítenie a Magyar Orvosi Kamarának (MOK) az Állami Számvevőszék (ÁSZ) most zárult vizsgálatának következményeként, amelyben számos szabálytalanságot találtak a szakmai kamara gazdálkodásának szabályozottságában és végrehajtásában. Az ÁSZ a MOK elnökének, az Országos Hivatal, valamint a Területi Szervezetek elnökeinek is fogalmazott meg javaslatokat. A MOK vitatja a jelentést.

Lezárta az Állami Számvevőszék a Magyar Orvosi Kamara (MOK) gazdálkodásának ellenőrzését. A szervezet 2010 és 2012 között 47 millió Ft államháztartásból nyújtott támogatásban részesült, így az ÁSZ törvény felhatalmazása alapján erre az időszakra gazdálkodási tevékenységének egésze ellenőrizhetővé vált – közölte szerkesztőségünkhöz is eljuttatott vizsgálati anyagában az ÁSZ, amelynek ellenőrzése számos szabálytalanságot állapított meg a szakmai kamara gazdálkodásának szabályozottságában és végrehajtásában.  

A MOK minden Magyarországon működő orvos érdek-képviseleti köztestülete, amely a törvényben meghatározott feladatait országos és területi szervei útján látja el. 2011-től a kamarai tagság kötelező az orvosok számára, ebből kifolyólag, illetve a társadalmi érintettség és kiterjedt szervezeti rendszer okán a számvevőszéki ellenőrzéshez kiemelt közérdek fűződött – közlik a számvevők, hozzétéve: az ellenőrzés megállapította, hogy a MOK a jogszabályi előírásoknak megfelelő belső szabályozási rendszerét csak részben alakította ki. A szakmai kamara egészének vagyoni-pénzügyi helyzetére vonatkozó éves beszámolót elkészítette, ám a 2011. évi beszámolót az Országos Hivatal vezetője nem terjesztette az Országos Küldöttgyűlés elé. A közérdekű adatok közzétételére vonatkozó kötelezettségének a MOK részben tett eleget. A 2011-2012. években a tagok nyilvántartott személyes adatait céltól eltérően, az érintettek előzetes hozzájárulása nélkül, a MOK belső szervezetrendszerén kívülre továbbították.  

A MOK a támogatásokkal történő elszámolás érdekében elkülönített nyilvántartási rendszert nem alakított ki, azokkal határidőn túl számolt el és nem teljesítette a 2011. évi támogatási szerződésben foglaltakat. Nem rendelkezett az elszámolásokat alátámasztó bizonylatok hiteles másolatával. A MOK két gazdasági társasága tekintetében a döntési jogosultságokat meghatározták. Egy társaságnak nyújtott tagi kölcsönről a számviteli törvény előírásainak megfelelő bizonylat nem készült, hiányzott a visszafizetés feltételeit tartalmazó dokumentum.  

Az Országos Hivatal szervezeti-működési, ügyrendi szabályzatot nem készített. Gazdálkodási szabályzatait hiányosan készítette el, azok tartalmukban részben feleltek meg a törvényi előírásoknak. A ráfordítások elszámolásánál a könyvviteli bizonylatok nem feleltek meg teljes körűen a számviteli törvény előírásainak – állapította meg az ÁSZ, amely szerint az ellenőrzött időszak teljes tartama alatt vagy időszakosan a Területi Szervezetek (TESZ) közel egyharmada érvényes SZMSZ-szel, közel fele elnökségi ügyrenddel, valamint érvényes számviteli politikával, illetve az ahhoz kapcsolódó szabályzatokkal nem rendelkezett. Az ellenőrzött 21 TESZ-ből 18 TESZ adatvédelmi és adatbiztonsági szabályzattal, 21 TESZ közzétételi szabályzattal nem rendelkezett. Az igénybe vett és egyéb szolgáltatások költségeinek, valamint a rendszeres és a nem rendszeres személyi jellegű ráfordítások elszámolása nem felelt meg az előírásoknak. A TESZ-ek közel fele nem biztosította a főkönyvi könyvelés, az analitikus nyilvántartások, bizonylatok közötti egyezőséget.  

Az ellenőrzött szervezeteknél a mérlegtételek év végi értékelése és leltárral való alátámasztottsága nem felelt meg a számviteli törvényben foglalt előírásoknak.

Az ÁSZ teljes jelentése ide kattintva olvasható

Frissítés: 2015. 06.04. 16.04

Vitatja a gazdálkodásáról szóló, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) által készített jelentés számos megállapítását a Magyar Orvosi Kamara (MOK). Ezt arra reagálva közölték az MTI-vel csütörtökön, hogy az ÁSZ nyilvánosságra hozta a kamara 2010 és 2012 közötti gazdálkodása ellenőrzésének eredményét.
A kamarai közleményben az áll: az ÁSZ jelentésében megállapította, hogy "kamarai céltól eltérő tagdíjfelhasználás" nem történt. A jelentés egyéb megállapításaival a MOK számos ponton nem ért egyet és vitatja azokat. Az erről szóló 18 oldalas dokumentumot elküldték az ÁSZ-nak, az a jelentés mellékleteként teljes terjedelemben nyilvánosságra került, és a kamara honlapján is olvasható. Hozzátették: a dokumentumban foglaltakat továbbra is fenntartják. A továbbiakban nem kommentálják a jelentést, mindenben a köztestületre, illetve az ÁSZ-ra vonatkozó törvények szerint, jogkövetően járnak el, jegyezték meg.

MedicalOnline
a szerző cikkei

(forrás: Állami Számvevőszék, MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink