hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Ízelítő

Számítógépes játékkal is küzdenek az új influenza ellen a hollandok

Számos országhoz hasonlóan Hollandia is sok területen küzd az új influenza ellen. A járvány elkerülésére irányuló nagyszabású erőfeszítések élvonalában természetesen a szakorvosok és a vírusellenes tabletták milliói állnak, ám ezek mellett még egy szokatlan fegyvert is kifejlesztettek: egy internetes videojátékot.

„A nagy vírus” („The Great Flu”) nevű játék megmutatja, hogy milyen veszéllyel jár az emberiség számára, ha egy esetleges új vírus felüti a fejét és elterjed a világban. „A játék lényege, hogy növeljük az emberek tudatosságát egy fenyegető járvány veszélyét, illetve a feltartóztatása érdekében tett intézkedéseket illetően” - idézte a BBC hírszolgálata Albert Osterhaust, az Erasmus Orvosi Központ víruskutatási osztályának vezetőjét, a program egyik fejlesztőjét. „Semmiképpen sem kívánjuk az orvosok szakértői véleményét, tanácsát helyettesíteni. Csupán egy új információs csatornát szeretnénk létrehozni” - hangoztatta.

A játékkal az interneten lehet játszani. A játékosoknak az a hálátlan szerep jut, hogy amennyire csak lehet tartóztassák fel egy ismeretlen vírus terjedését. Minél tovább tart a játék, annál több ember kapja el a betegséget, egyre több halott lesz, és újabb nemzetek fertőződnek meg. A játékosok sokféle eszközzel próbálhatják meg feltartóztatni a járványt. Például be lehet vezetni korai figyelmeztető rendszereket, amelyekkel az embereket még időben tudják tájékoztatni a veszélyről. Egészségügyi maszkokat és ellenszereket is be lehet vetni, illetve létrehozhatnak kutatóközpontokat és orvosi ellátást is biztosíthatnak. Sőt a játékos iskolákat, repülőtereket zárathat be, felfüggesztheti vállalatok, vállalkozások működését és karanténba zárhatja a fertőző betegeket.

A játékosoknak kemény döntéseket kell hozniuk, ugyanis a kezdőtőke 2 milliárd fontra (600 milliárd forint) korlátozódik. Az olyan intézkedések, mint a repülőterek bezárása, a kutatóközpontok megerősítése és a fertőzöttek elzárása bizony sok pénzbe kerül. A kulcs a stratégia. A játékhoz tartozik egy bemutató videó is, amely arra emlékezteti a játékban résztvevőket, hogy milyen hatalmas járványok voltak eddig a világban: a legismertebb az 1918-as spanyolnátha 40 millió halálos áldozattal.

Az új influenza eddig 221 829 embert fertőzött meg és 1906 halottja van. Az első megbetegedéseket Mexikóban és az Egyesület Államokban regisztrálták. Világméretű járvánnyá június 11-én nyilvánította az Egészségügyi Világszervezet.

sg.hu

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés