hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Szakmaiság helyett lobbiérdekek?

Jelentős terhet vesznek le a sürgősségi betegellátó osztályok és a mentőszolgálat válláról a háziorvosi ügyeletek – olvasható a mok.hu-n.

Az ellátórendszer fontos, de finanszírozásában mellőzött pillére a háziorvosi ügyelet, amely jelentős mértékben tehermentesíti a kórházakat és a mentőszolgálatot, hiszen szűrőszerepe van – mondta a mok.hu-nak Rédei József, az Emergency Service Kft. ügyvezetője és a Sürgősségi Egészségügyi Magánszolgáltatók Országos Egyesületének elnöke.

– Egyesületi adataink jól mutatják, ha nem lennének a háziorvosi ügyeleti szolgáltatók, az óriási betegforgalom, adminisztrációs munka visszahullana a rendszer egyébként is erősen igénybe vett ellátóira, a háziorvosi rendszerre, a mentőkre és az SBO-kra.

 Míg korábban harmincból húsz háziorvos vállalt ügyeletet, most harmincból jó, ha öt vállalkozik erre, lényegében kétharmaduk soha nem jön ügyelni – állítja Rédei. Mint mondja, van egy réteg, amely évtizedekig ügyelt, és annyira elfáradt, hogy egy hétvégi százezer forintos díjazás sem vonzó számára.

Visszavetette a háziorvosok szerepvállalását a praxisfinanszírozás kétszeri emelése (két év alatt havi 260 ezer forint többlettámogatást kapnak). A fiatalabbak, aktívabb orvosok pedig oda mennek, ahol többet fizetnek számukra. Olyan is van közöttük, aki egy hétvégére kimegy Bécsbe ügyelni, és majdnem annyit keres, mint itthon egy hónap alatt. Vállalásaikat egyértelműen a bérlicit határozza meg, s az itthoni versengésben nagy a kórházi sbo-k elszívó ereje egymás és az alapellátási ügyeletet működtetők kárára.

A sürgősségi ellátásba rengeteg pénzt öltek, uniós forrásokat is bevontak, ám a humánerőforrás nem áll kellő mértékben rendelkezésre az osztályok működtetéséhez, ezért a kórházak mindent megtesznek, pénzzel csábítanak, hogy legyen orvosuk.  Jellemzően 3500-4500 forintért mennek ügyelni az orvosok, de van, akit 6500 forintos díjjal hívnak, ráígérnek az alapellátási ügyeletben kapott díjakra.

Rédei József el tudja képzelni, hogy a triázsolás működhetne együtt az sbo-kkal, de csak úgy, hogy az sbo lássa el az oda tartozó feladatokat, ne hárítsák át az alapellátási ügyeleteknek, vagyis ne rajtuk akarjanak státuszt, munkabért spórolni.

Úgy véli, hogy a sürgősségi ellátással kapcsolatos tanulmányokban rendre fals adatok jelennek az alapellátási ügyeletekről: szakmaiság mögé bújtatott lobbiérdekkel találkozik. A szakma érdeke az együttműködés, az egymásnak ellentmondó, életképtelen jogszabályok áttekintése, párbeszéd a szakállamtitkársággal. Összességében fontos szerepe van az alapellátási ügyeletnek, ezért megerősítése, fejlesztése, megfelelő finanszírozása lenne kívánatos Rédei József szerint.

hirdetés

Könyveink