hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Szakmai egyeztetés politikai felhangok nélkül

Egészségügyi feladatokról egyeztetett Pintér Sándor belügyminiszter és Ujhelyi István, európai parlamenti képviselő, írja a Népszava.

Egészségügyi feladatokról egyeztetett egymással hétfőn az egészségügyért is felelős Pintér Sándor belügyminiszter és Ujhelyi István, az Európai Parlament (EP) egészségügyi szakbizottságának tagja – erről számolt be az MSZP-s EP-képviselő Facebook-oldalán a Népszava szerint.

Mint írta, bár „ellenzéki politikusként határozottan kritikus és elégedetlen a Fidesz-kormány politikájával, az Európai Unióhoz való viszonyával és hatalomgyakorlásával, a nemzeti érdek hatékony európai érvényesítése érdekében bizonyos ügyekben meg kell tudnunk keresni a lehetséges kompromisszumokat”.

Ujhelyi szerint ezért kezdeményezett találkozót a területért Magyarországon felelős Pintérrel, akivel az egészségügyi ágazat európai vonatkozású kérdéseiről és az EP-képviselő ahhoz kapcsolódó javaslatairól egyeztettek.

Az EP-képviselő tájékoztatása szerint négypontos feljegyzést adott át a tárcavezetőnek. Felhívta a figyelmét arra, hogy „az Európai Unió jövőjéről szóló nemzetközi konferenciasorozat egyik legfontosabb, többségi megállapítása azt volt, hogy bizonyos tagállami hatásköröket – ilyen jelenleg az egészségügy – részben felül kell vizsgálni, és több uniós koordinációt, illetve összeurópai befolyást kell biztosítani a hatékonyság és a jobb minőségű ellátás biztosítása érdekében”. Ujhelyi ezzel kapcsolatban szorgalmazta, hogy a kormány mutasson nyitottságot, és támogassa a részben a szocialista EP-képviselő által kezdeményezett Európai Egészségügyi Unió minél szélesebb körű megvalósítását, például az egészségügyi ellátórendszerek minőségi minimum-követelményeinek kialakítását és annak uniós szintű, kötelező betartatását.

Mint írja, kiemelten fontos kérdésnek nevezte, hogy a magyar kormány milyen célok mentén és milyen módon akarja felhasználni – a jelenleg jogállamisági problémák miatt befagyasztott – többmilliárdos egészségügyi uniós különprogram forrásait, és hajlandó-e ehhez kapcsolódóan a helyreállítási alapról szóló nemzeti terv módosítására. Ujhelyi kiemelten fontosnak tartotta, hogy a kormányzat prioritásként kezelje a mentális jólét megerősítését, továbbá hozzon létre ehhez kapcsolódóan programokat, alkosson nemzeti stratégiákat, továbbá mielőbb hozza nyilvánosságra a már elkészült kormányzati anyagokat.

Az MSZP-s politikus állítása szerint felhívta a belügyminiszter figyelmét arra, hogy a korábbi egészségügyi kormányzat tudatosan és legtöbb esetben törvényellenesen tartott vissza közérdekű adatokat, ami súlyosan rombolja az ágazat irányításába vetett bizalmat.

„Azt is szorgalmaztam Pintér Sándornál, hogy mielőbb vizsgálja felül az elmúlt évek egészségügyi eszközbeszerzéseinek körülményeit, különösképpen a Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Országos Kórházi Főigazgatóság által kötött vakcina-, illetve covid-teszt-szerződéseket, miután semmiképpen sem tartható, hogy egy társadalmilag kiemelt és alapvető bizalmi viszonyra épülő ellátási ágazat kapcsán vezetői alkalmatlanság, tudatos vagy vétlen törvénysértés, esetleg a korrupció legkisebb lehetősége is felmerüljön.” – írta az MSZP-s EP-képviselő.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink