hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Szakápolási központok válthatják az elfekvőket

A következő két évben országszerte majdnem kéttucatnyi szakápolási központ jöhet létre, amelyek – jórészt a kórházi krónikus osztályokat kiváltva – összességében csaknem háromezer, gondozásra és ápolásra szoruló idős embert fogadhatnak. A beruházásokra uniós forrásból 12-14 milliárdot szánnának – értesült a Magyar Idők.

A Magyar Idők birtokába került javaslat szerint az országban 22 helyen alakítanának ki úgynevezett szakápolási központokat, mégpedig két lépcsőben. Első körben zöldmezős beruházással, a másodikban meglévő idősotthonok átminősítésével, férőhelybővítésével és üres ingatlanok átalakításával. (Az idősotthonok jelentős részé­ben már most is folyik ápolás, miután egyre idősebb és egyre elesettebb állapotban kerülnek be a lakók.)

Mindkét esetben már 2017-ben elkezdődne az összesen csaknem két tucat centrum kialakítása, ennek nyomán már a jövő év második fél évében 930, míg egy évvel később további 1850 férőhelyen kezdődhet el a szakápolási központok működése, azaz összesen csaknem háromezer idős embert fogadhatnának. (Jelenleg több mint 57 ezer férőhelyen biztosított időskorúak számára bentlakásos intézményi ellátás, de több mint 18 ezren vannak várólistán.)

Az elképzelés az, hogy a szakápolási központokba a kezelőorvos javaslatára első körben hat hónapos időtartamra vehetnek fel valakit, de ha az illető egészségi állapota, ápolási szükséglete ezt indokolja, természetesen ez az időszak meghosszabbítható.

A szakápolási központok annak érdekében, hogy biztosítva legyen a szükséges szakorvosi konzultáció, a labor és egyéb műszaki, diagnosztikai háttér, együttműködési megállapodást kötnek a területi egészségügyi szolgáltatóval. Mivel pedig a szakápolási feladatok biztosítása – a személyi és tárgyi többletkövetelmények miatt – drágább, mint a hagyományos otthoni idősgondozás, a tervek szerint azoknál magasabb összegű állami hozzájárulást is kapnak majd.

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés

Könyveink