hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Szabálysértésre vagy ellátásszűkítésre kényszerít az új miniszteri rendelet

Február végén több mint háromezer oldalon jelent meg az egészségügyi ellátást alapvetően meghatározó három minisztériumi rendelet, olyan változásokkal, amelyek napokon belül komoly gondok forrásai lehetnek – írja a napi.hu.

A járó-beteg szakellátásban finanszírozható eljárásokról és eljárási szabályokról (9/2012), az E-alapból finanszírozható homogén betegségcsoportok kódolási szabályairól (10/2012), valamint a hazánkban finanszírozott daganatellenes gyógyszeres kezelésekről szóló (11/2012) miniszteri rendeletek terjedelme összesen 3282 oldal – idézte fel a portál. Mivel a szabályokat lényegében a megjelenésükkel egyidejűleg alkalmazni kellene

a kibocsátó Nemzeti Erőforrás Minisztériumhoz (NEFMI) fordultak, ahonnan telefonon azt a választ kapták, hogy nem történt más, mint az eddig különféle szabályokban és leiratokban létező szabályozást a jogalkotási kötelezettségeknek megfelelően rendeletté formálták, vagyis a közlönyben megjelent három rendelet tartalma ismert az ellátórendszerben dolgozók körében. A változtatásokat firtató kérdéseiket a tárca írásban kérte, választ azonban a megjelenésig kaptak. Így azt sem, hogy ha a telefonos információ igaz, akkor az miért nem szerepel tájékoztatásul magában az elborzasztó méretű jogszabályban is, s miért nem volt semmilyen előzetes információ a minisztériumban folyó ilyen nagyszabású munkáról?

A napi.hu ugyanakkor a daganatos betegek ellátásának néhány konkrét kérdését felidézve kételyeket fogalmazott meg: a most elrendelt elszámolási szabályok ugyanis erős ellentmondásban vannak a gyakorlattal. Így bizonyos kemoterápiák esetében ezentúl vagy szabálytalan kódolásra, azaz törvénysértésre kényszerül a orvos, vagy betartja a szabályt, s akkor az OEP már nem finanszírozza a kezelést idéz példákat a napi.hu.

(forrás: Napi Gazdaság)
hirdetés

Könyveink