hirdetés
hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Szabadon felhasználható a fogorvosi többlet

Jövőre munkálják ki azokat a feltételeket, amelyek lehetővé tennék a támogatás beépítését a finanszírozásba.

Még karácsony előtt 3 millió forintot kapnak az alapellátás részeként működő fogászati praxisok, jelentette be mai sajtótájékoztatóján hivatalosan az egészségügyért felelős államtitkár a korábban már többször megszellőztetett hírt. Az összeget szabadon használhatják a fogorvosok. A juttatásra 7,6 milliárd forintot fordítanak. Az intézkedés összesen 2800 praxist érint, amelyek 85 százaléka vállalkozási formában működik, míg a többiek közalkalmazottként végzik munkájukat, többségükben önkormányzati kötelékben. Ez az utalás szempontjából azért fontos, mert az utóbbiak esetében a pénz címzettje ugyan a munkáltató lesz, de ezt rögvest tovább kell utalniuk alapellátást végző fogorvosaiknak. Ónodi-Szűcs Zoltán arra is felhívta az orvosok figyelmét, hogy „ne feledkezzenek meg a mellettük dolgozó szakdolgozókról, asszisztensekről”.

A másfél éve húzódó tárgyalásokon – amelynek lendületet a fogorvosi praxisok őszi munkalassítása adott – más kérések is napirendre kerültek. Így például korábban az alapellátást vállaló fogorvosok nem részesülhettek letelepedési támogatásban. Ezt még tavaly sikerült orvosolni, így idén 41-en pályáztak, 39-en sikerrel, s 11 doktorral már szerződést is kötöttek. Az e címen kifizetett összeg eddig 252 millió forint. Ugyancsak ettől az évtől a fogorvos rezidensek és pályázhatnak támogatásra, amire korábban szintén nem volt lehetőségük.

A jövő esztendő további feladata, azoknak a teljesítmény érintő feltételeknek a kimunkálása, amely lehetővé tenné ennek a támogatásnak a beépítését a finanszírozásba.

Horváth Judit
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés