hirdetés
hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Szabaddá vált csatornák

Érzékenységet okozó áramlás

Fognyaki, gyökér-, cement- és dentinérzékenységnek is nevezik azt a tünetegyüttest, amelyet több mint száz éve leírtak már, de általános panasszá csak napjainkban vált. Az utóbbi időben ugyanis, hála a megfelelő prevenciónak, csökkent a fogbetegségek száma, és egyre több az idős korra megmaradó fog.

Az ínysorvadás, a cement- és a zománcréteg kopása vagy savas ételek-italok okozta oldódása érzékennyé teszi a fogakat. Ez a dentinérzékenység hazánk felnőtt lakosságának mintegy 40 százalékát érinti, de fogorvoshoz kevesen fordulnak, pedig a pulpára is kiterjedő irritáció fogbélgyulladással járhat, ami a fog elvesztéséhez vezethet.

A dentinérzékenység hátterében a ma elfogadott elmélet szerint a szabaddá vált dentincsatornák folyadékáramlása áll. Ezeket a gyökérfelszínen cement és ínyszövet, a koronán változó vastagságú zománcréteg fedi. A szabaddá vált csatornákban a dentinfolyadék a különböző hő- és ozmotikus (hideg-meleg; édes-sós-savanyú) ingerek hatására kifelé vagy befelé áramlik, ez pedig fájdalmat okozhat.

Dentinérzékenység ugyan a fog látható anyagvesztesége nélkül is kialakulhat, például fogkő-eltávolítás vagy fogfehérítés után, az esetek többségében mégis fognyaki vagy rágófelszíni kopásokat figyelhetünk meg. Ezek egyik oka a helytelen (kemény fogkefével, durva fogkrémmel, a fogak külső felszínének vízszintes súrolásával végzett) fogmosás. Az éjszakai fogcsikorgatás rágófelszíni és fognyaki kopásokat okoz. A differenciáldiagnosztika szempontjából a fogszuvasodás és a fogágybetegségek elkülönítése a fogorvos feladata.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Dombi Csaba, Prof. dr. Bánóczy Jolán
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés