2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Svájcban két év múlva lesz kész az e-egészségügy

A svájci kormány 2020-ig 70 millió frankot fordít a “Személyes Egészségügyi Hálózat” kialakítására, közli a Piac és Profit.

A bankok, a kereskedelem után a digitalizálás tovább terjed a gyógyászatban, ahol immár a beteg által mért adatok is hozzásegítenek hatékonyabb vizsgálatokhoz, kezelésekhez. A leletek központi nyilvántartásba táplálásával elkerülhetők a párhuzamos vizsgálatok, ugyanakkor az orvosok, kutatók további lehetőségeket kapnak, hogy az adatok összehasonlításával vonjanak le tanulságokat a gyógyászati módszerek hatékonyságáról.

Svájcban 2020-ig országosan készen kell állnia az elektronikus egészségügyi nyilvántartásnak mindazok számára, akik készek abban részt venni. A személyes adatok védelme jegyében mind a beteg, mind az orvos jogot kap arra, hogy azokat visszatartsák, de a szakértők szerint ez csak kivételes esetben fordulhat majd elő, annyira nyilvánvalóak a rendszer előnyei.

A hatóságok feladata az adatok biztonságának szigorú felügyelete. Dániában például, ahol már kiépült ilyen rendszer, volt rá példa, hogy ellopták ismert emberek betegségeinek adatait, írja a lap a Neue Zürcher Zeitung alapján.

(forrás: Piac & Profit)
hirdetés

Könyveink