2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Svájc nem változtat: támogatja az öngyilkosokat

Évente körülbelül 200-an követnek el Zürichben úgy öngyilkosságot, hogy valaki segíti őket ebben, köztük sok külföldi látogató is. Az öngyilkosságban való segítségnyújtást Svájcban 1941 óta engedélyezik, feltéve, hogy a segítő nem orvos, és semmilyen érdeke nem fűződik az öngyilkos halálához. A segítség csak passzív lehet: a segítő például gyógyszerrel láthatja el a magát megölni kívánó személyt.

A zürichi szavazók elutasították azt a javaslatot, hogy tiltsák be az öngyilkosságban való segítségnyújtást és az „öngyilkossági turizmust”.

Amint a zürichi hatóságok beszámoltak róla, a mintegy 278 000 szavazó 85 százaléka ellenezte az öngyilkosság támogatásának betiltását, és 78 százalékuk elutasította azt is, hogy a külföldieknek ne állhasson rendelkezésükre ez a lehetőség.

Évente körülbelül 200-an követnek el Zürichben úgy öngyilkosságot, hogy valaki segíti őket ebben, köztük sok külföldi látogató is. Az öngyilkosságban való segítségnyújtást Svájcban 1941 óta engedélyezik, feltéve, hogy a segítő nem orvos, és semmilyen érdeke nem fűződik az öngyilkos halálához. A segítség csak passzív lehet: a segítő például gyógyszerrel láthatja el a magát megölni kívánó személyt. Az aktív segítségnyújtást, például a gyógyszer bevételében vagy valamilyen termék alkalmazásában nyújtott támogatást nem engedélyezi a törvény.

A korábbi közvéleménykutatások szerint a svájciak ezt a szabályozást nem akarják megváltoztatni, azonban ellene vannak annak, amit „öngyilkossági turizmusnak” szokás nevezni. Sok német, francia és más állampolgár jön meghalni Svájcba, mivel saját országukban illegális az öngyilkosság támogatása. Egy helyi szervezet, a Dignitas arról számolt be, hogy több mint 1000 külföldinek könnyítette meg az öngyilkosságot. Egy másik csoport, az Exit csak a svájci állandó lakosoknak segít, mondván, hogy ez a folyamat időigényes és sokat kell beszélgetni mind azzal, aki el akarja dobni az életét, mind pedig a rokonaival.

Az Exit alelnöke, Bernhard Suffer azt mondta, hogy az eredmény azt tükrözi, hogy a svájciak hisznek abban, hogy mindenkinek joga van magának határozni az élete vége felől.

A szavazásra feltett egyik javaslat azt tartalmazta, hogy úgy kellene korlátozni az öngyilkossági turizmust, hogy a segítő szolgáltatásban csak azok részesülhetnének, akik legalább egy éve a zürichi térségben élnek. Ezt a javaslatot két konzervatív párt, az Evangélikus Néppárt és a Szövetségi Demokratikus Unió támogatta, azonban a bal- és jobboldali nagy pártok, köztük a Svájci Néppárt és a Szociáldemokrata Párt arra hívta fel az embereket, hogy utasítsák el mindkét javaslatot.

A BBC kommentátora szerint a svájciak számára többet nyom a latban az a meggyőződésük, hogy a halálhoz való jog univerzális, mint az, hogy ne legyen az ország az öngyilkossági turizmus célpontja. A vita azonban nem ért véget, tette hozzá, mert sokan világosabbá akarják tenni a törvényeket azzal kapcsolatban, hogy milyen körülmények között engedélyezhető az öngyilkosság támogatása.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: BBC, MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink