hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Alattomosak és erőszakosak az ágazat átalakítási tervei

Most az orvoshiány miatt van szükségállapot – mondta az RTL Híradónak a Magyar Orvosi Kamara győri szervezetének elnöke.

Megfeszített munka zajlott a covidosztályokon a járvány idején. Akkor a koronavírus miatt volt szükségállapot az egészségügyben, most az orvoshiány miatt – mondta az RTL Híradónak a Magyar Orvosi Kamara győri elnöke, amikor a kormány újabb terveit kommentálta. 

Egy új rendelettervezet szerint januártól havi 20 órányi, állami intézményben töltött munkára köteleznék a magánellátásban dolgozó orvosokat, szakorvosokat is, ha meg akarják tartani az engedélyüket.

Szijjártó László szerint ez a terv egy sunyi, alattomos módszerrel erőszakosan próbálja a kollégákat az állami ellátásba behozni.

Szijjártó László szerint továbbképzésre eddig is szükség volt az orvosi engedély meghosszabbításához, de ahhoz évi hatvan órát kellett dolgozni. Itt most havi 20 óráról van szó, amiért nem járna fizetés sem, legalábbis a tervezetben erről nem esik szó. Az osztályvezetőként is dolgozó orvos szerint nyílt párbeszédre volna szükség, arra, hogy nyíltan kimondják, itt nagyon nagy baj van. Kimondják, hogy szükségállapot van, és szükség van a magánellátásba távozott kollégákra is, hogy a rendszer még elfogadható módon tovább működtethető legyen. És meg kellene őket kérni vagy más módon motiválni, hogy visszajöjjenek. Nyilvánvalóan lehet kényszeríteni bárkit, ezt úgy hívjuk, hogy rabszolgamunka, ennek megvannak a maga következményei – fogalmazott.

(forrás: RTL.hu)
hirdetés

Könyveink