hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Stressz gén okozhatja a szívrohamot

A szívroham vagy egyéb szívbetegségek okozta halálozás emelkedésében egy stressz génnek tulajdonítanak szerepet, melynek jelenlétében 38 százalékkal nagyobb a szívroham, illetve a halálozás kockázata – írják egyesült államokbeli szerzők a PLoS ONE című lapban.

A most nyilvánosságra hozott vizsgálat újabb bizonyítékkal szolgál arra, hogy a stressz közvetlenül fokozza a szívbetegségek előfordulásának esélyét – áll a British Heart Foundation közleményében.

A Duke Egyetem orvoskarának kutatói egy olyan DNS-eltérést tanulmányoztak a humán genomban, mely esendőbbé teszi az egyént a stresszhatásokkal szemben. Hétéves utánkövetés alapján azt találták, hogy a genetikai variánst hordozó szívbetegek csoportjában 38 százalékkal nagyobb a szívroham vagy a szívbetegségből eredő halálozás valószínűsége, mint azoknál, akiknél ez a genetikai eltérés nem mutatható ki. Az összefüggés az egyéb potenciális befolyásoló tényezők (pl. életkor, elhízás, dohányzás) figyelembe vételét követően is fennállt. Ez arra utal, hogy a stressz mérséklésére szolgáló technikákkal és gyógyszeres kezelésekkel csökkenthető a szívrohamból adódó halálozás és maradandó egészségkárosodás.

Dr. Redford Williams, a Duke Egyetem magatartás-orvostani kutatóintézetének igazgatója kiemeli, hogy a mostani kutatással megtették az első lépést azon genetikai variánsok azonosítása felé, melyek segítségével elkülöníthetők a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából különösen veszélyeztetett személyek. „Ez az első lépés afelé, hogy e genotípus alapján képesek legyünk felismerni a nagy kardiovaszkuláris kockázattal rendelkező egyéneket – nyilatkozta a BBC Newsnak. – Egy újabb lépést tettünk a szív- és keringési betegségek személyre szabott gyógyítása irányában.”

A genetikai eltérést hordozó személyek elkülönítésével mód lesz korai beavatkozásra azon szívbetegek esetében, akiknél az átlagosnál nagyobb a szívinfarktus vagy halálozás esélye – hangsúlyozzák a kutatók. A vizsgált 6000 fős csoportban körülbelül minden tizedik férfinál, illetve a nők 3 százalékánál volt kimutatható olyan genetikai eltérés, melynek jelenlétében az emocionális stresszre adott kedvezőtlen választ figyeltek meg. A vizsgálat eredményeit kommentálva dr. Jeremy Pearson professzor, a British Heart Foundation igazgatója úgy értékelte, hogy a most közzétett adatok újabb bizonyítékként szolgálnak arra, hogy a stressz közvetlenül befolyásolja a szívbetegségek kockázatát. „Az összefüggést magyarázó lehetséges mechanizmus feltárásával a kutatók arra mutattak rá, hogy a probléma a viselkedési formák módosításával, illetve szükség esetén a meglévő gyógyszerekkel csökkenthető – mondja. – Létezik olyan pozitív életmódváltás, mely segíthet a stresszel való megbirkózásban. A kiegyensúlyozott étrend és a rendszeres fizikai aktivitás hozzájárulhat, hogy az egyén közérzete javítása révén jobban meg tudjon felelni az élet által elé állított kihívásoknak. Ha valaki azt tapasztalja, hogy gyakran szorong vagy aggódik a stresszhatások mértéke miatt, akkor mindenképpen kérje ki orvosa tanácsait.”

(forrás: PLoS ONE, BBC News)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés