hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Tapasztalatok Barcelonából

Streptococcus pneumoniae koinfekció Covid-19-ben

A kórházban kezelt Covid-19-betegek 3%-ánál fordul elő S. pneumoniae okozta fertőzés, és a koinfekció 30 napos mortalitása 17% − derül ki egy spanyolországi kórház dokumentációiból. Az adatok egyben a S. pneumoniae elleni átoltottság növelésének a fontosságára is felhívják a figyelmet − közli a PharmaOnline.

A Covid-19-betegeknél tapasztalt bakteriális koinfekciók, beleértve azokat is, amiket a Streptococcus pneumoniae okoz, ritkák. Mindez érvényes akkor is, ha a Covid-19-et egyéb, szezonális, respiratorikus vírusok okozta fertőzésekkel hasonlítjuk össze. Ugyanakkor a Covid-19-cel együtt jelentkező bakteriális pneumonia diagnózisa kihívást jelent, hiszen a két kórkép klinikai képe hasonló a gyulladásos markerek, illetve a radiológiai elváltozások vonatkozásában is.

Tudva azt, hogy a S. pneumoniae okozta fertőzés mortalitása magas, a S. pneumoniae-fertőzés jelentős rizikót jelent az egyébként is sérülékeny Covid-19-betegek számára. A S. pneumoniae-fertőzött Covid-19-betegekkel kapcsolatosan 2020. március 4-e és 2020. november 4-e között összegyűjtött tapasztalataikat spanyol szakemberek publikálták.

A Covid-19-betegek 3%-a S. pneumoniae-fertőzött

 

A Covid-19-betegeknél fellépő S. pneumoniae-fertőzés prevalenciája, klinikai jellemzői és kimenetei vonatkozásában közölt ismeretanyag egy barcelonai kórházban (Hospital Sait Joan Despí Moises Broggi) ellátott 2782 fő, PCR-teszttel igazoltan Covid-19-pozitív beteg, köztük 87 fő S. pneumoniae-fertőzött Covid-19-páciens betegdokumentációinak a feldolgozásával született meg.

 

Az adott kórházban ellátott 2782 Covid-19-betegek közül 87-nél (3%) igazoltak S. pneumoniae-fertőzést. Megjegyzendő, hogy az adott kórház betegellátási protokollja alapján az igazoltan pozitív Covid-19-betegeknél nem kötelező a S. pneumoniae antigénvizsgálat, így azt a 2782 Covid-19-beteg közül csak 917 főnél végezték el az állapot súlyossága és a klinikusok döntése alapján.

 

A 87 koinfekcióban szenvedő páciens 57%-a nő volt, az átlagos életkor pedig 68 évnek adódott. A S. pneumoniae és koronavírus-fertőzöttek 47%-ánál hipertenzió, 33%-ánál diabétesz, 22%-ánál elhízás, 15%-ánál malignus folyamat, 11%-ánál pedig krónikus tüdőbetegség szerepelt a komorbid állapotok között. A koinfekcióban szenvedőknél a 30 napos mortalitás 17% volt. 

Amennyiben összehasonlítjuk a „csak” Covid-19-betegek és a S. pneumoniae-fertőzött Covid-19-betegek jellemzőit, akkor csak a nem vonatkozásában adódik jelentős különbség: koinfekció esetén a páciensek 57%-a nő, míg a „csak” Covid-19-betegek csoportjában a páciensek 34%-a nő (p<0,001). Ugyanakkor nem mutatható ki különbség a két csoport között az életkor, a komorbid állapotok, az etnikum, a kórházi tartózkodás időtartama, az intenzív osztályra való kerülés kockázata és a 30 napos mortalitás vonatkozásában.

Szuboptimális átoltottság áll a magas koinfekciós ráta hátterében

 

Annak ellenére, hogy a pneumococcus okozta pneumonia − a citált elemzés alapján − viszonylag ritka (3%), annak a gyakorisága magasabbnak adódik, mint arról korábban, egyéb forrásokban beszámoltak (1,2 és 2,5% között).

 

A S. pneumoniae és SARS-CoV-2 koinfekció viszonylag nagy gyakorisága a szuboptimális, pneumococcus elleni vakcinációs rátának is betudható. Spanyolországban a 65 év alatti, magas rizikójú populáció átoltottsága csak 35%-os, míg a ≥65 évesek 63%-a oltott. Ezek az arányok elmaradnak az immunizációs programokban kitűzött 90%-os célértéktől, és egyúttal a S. pneumoniae elleni átoltottság növelésének a fontosságára is ráirányítják a figyelmet.

 

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7813618/

(forrás: PharmaOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés