hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Egészségpolitika

Stratégiai Szövetség: a kórházak nem kaptak többlet pénzt

Nem többlet pénz, hanem egy előrehozott kifizetés a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület szerint az Egészségügyi Minisztérium és a Kórházi Rendelőintézeti Szövetségek tavaly októberi megállapodásában kikötött, és idén januárban kifizetett 39,5 milliárd forint.
Csiba Gábor, az egyesület elnöke pénteken tett közzé egy közleményt, amelyben az áll: a pénz megérkezett az intézetekhez, azt a kórházak a számlatartozásaik kiegyenlítésére használták fel. 
 
A szövetség szeretné nyomatékosítani, hogy „a közhiedelemmel ellentétben ez a pénz nem többlet pénz, hanem egy előrehozott kifizetés”. Januárban kétszer kapnak az elvégzett munkájukért juttatást a kórházak, de ez az év valamelyik hónapjából hiányozni fog. Az összeg a legtöbb intézményben az adósság rendezésére sem elegendő. A szövetség azt is leszögezi, hogy ezen kívül még pontosan 1 havi finanszírozási összeg hiányzik. A kórházi tartozások 2010. április-májustól növekedni fognak – áll a közleményben.
 
A szövetség szerint a megállapodásban nem szerepelt egy nem várt többletfeladat, mely szerint 2010. április 3-ig két részletben 98 ezer forintos bérkiegészítést fizetnek csak a közalkalmazottaknak. Ennek forrása a 2010-es év költségvetésének „E-Alapjában” elkülönített 10 milliárd forintos célelőirányzat. Az elkülönítés miatt 3,5 százalékkal csökkent valamennyi kórház ez évi betegellátási lehetősége. „A dolgozók a pénzt megérdemlik, de tiltakozunk az ellen, hogy a betegektől pénzt vegyenek el azért, hogy a gyógyítók bérkiegészítését kifizessék” – írja az elnök.
 
A közlemény szerint a szövetség „cinikusnak tartja a megcsonkított, összezavart és anyagilag kivéreztetett ellátórendszer számára" az „Év Kórháza Díj” kiírását, hiszen ebben a helyzetben az intézmények léte sem biztos. Ezért arra kéri az kórházakat, hogy demonstratív lépésként ne vegyenek részt ezen a pályázaton.
 
MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink