hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

 

Tudomány

Sportital után fogmosás – de nem azonnal

A manapság egyre népszerűbb sportitalok – amellett, hogy fedezik az intenzív testmozgás miatt fokozott folyadék- és energiaigényt – savtartalmuknál fogva károsan hatnak a fogazatra.

A naphosszat energiaitalokat kortyoló sportolók talán nincsenek is tudatában annak, hogy nemcsak folyadékkal és energiával látják el ily módon a szervezetüket, hanem komoly veszélynek teszik ki fogaikat is, annak minden későbbi következményével együtt.
A „bűnös” az ital savtartalma, mely a zománcot kikezdve először a fogak túlérzékenységéhez, majd súlyosabb esetben, hosszú távon azok elvesztéséhez is vezethet.
Az International Association for Dental Research éves kongresszusának egyik előadásán elhangzott adat szerint nem szórványos problémáról van szó, hiszen ma az Egyesült Államokban ma már minden tizenötödik ember fogyaszt nagy mennyiségben ilyen italokat. A károsodás természetének pontosabb feltárására ezért a New York University fogorvosai kísérletet végeztek, melyben az emberi foghoz sok tekintetben hasonló szarmasmarhafogakat merítettek sportitalba. A kísérlet idejét úgy választották meg, hogy a savhatás időtartama megfeleljen annak, ami egy átlagos napon éri egy sportoló fogazatát.
A kutatásról hírt adó Medical News Today internetes oldal beszámolója szerint a sportitalba merített fogak szerkezete már 75–90 perc múltán felpuhult, a fogzománcon eróziók keletkeztek, míg közönséges víz hatására nem tapasztaltak hasonló jelenségeket.
Kézenfekvőnek látszik, hogy a sportital fogyasztása után azonnali fogmosással igyekezzünk elejét venni a maradandó károsodásoknak, paradox módon azonban itt nem ez a helyzet. A kutatás vezetője ugyanis arra figyelmeztet, hogy a fogkefe és a fogkrém dörzsölő hatása könnyen tovább pusztíthatja és eltávolíthatja a sportital savtartalma által fellazított fogzománcot. A sportpalackjukat mindenhová magukkal cipelők tehát akkor járnak el helyesen, ha a fogmosás előtt legalább 30 percet adnak fogaiknak arra, hogy a zománc ismét visszanyerje korábbi keménységét. Emellett persze az sem árt, ha ésszerű határok közé szorítják az ilyenfajta italok mértéktelen fogyasztását.

Dr. Simonfalvi Ildikó

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink