hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Speciális influenza elleni oltás

Nem kaphatják meg az idén Magyarországon készült, szezonális influenza elleni védőoltást a hat hónaposnál idősebb, de három évesnél fiatalabb gyermekek, nekik speciális oltóanyagot gyártanak - értesült az InfoRádió. A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke semmilyen tájékoztatást nem kapott ezügyben.

A hat hónaposnál idősebb, de három évesnél fiatalabb gyermekek nem kaphatják meg az idén Magyarországon készült, szezonális influenza elleni védőoltást, melynek kiszállítását augusztus végén kezdte meg a gyártó Omninvest Kft. Ebben a készítményben már benne van a H1N1 és a H3N2 elölt vírusa is. A rádiónak Cserháti Péter helyettes egészségügyi államtitkár elmondta, hogy ötezer adag, speciális oltóanyag áll az említett generáció rendelkezésére a megelőzéshez. Ezt az ÁNTSZ tájékoztatása szerint eddig a szezonális influenza elleni védelemnél használták.

A helyettes államtitkár azt nem tudta megmondani, hogy a speciális oltóanyag tartalmazza-e a tavalyi, újinfluenza járvány idején megismert vírustörzs elölt változatát.

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke nem tud a speciális védőoltásról. Az InfoRádiónak Huszár András elmondta: az elmúlt hetekben nem kaptak tájékoztatást ez ügyben a szaktárcától, és a gyermekorvosoktól sem érkeztek erről visszajelzések.

Hazánkban tavalyról 1,7 millió adag térítésmentes, újinfluenza elleni védőoltás maradt meg. Ebből 700 ezernek nem lehet meghosszabbítani a szavatosságát - tudta meg az InfoRádió.

Ezeken felül 1,3 millió szezonális influenza elleni vakcinát rendelt az állam. Ezekben a készítményekben már benne lesz a H1N1-nek, valamint az Egyesült Államokban most terjedő H3N2-es vírustörzs két változatának elölt vírusa.

Kik kaphatnak?

Kibővült ugyanakkor az a kör, amely a vakcinát térítésmentesen kaphatja meg arizikócsoportba a várandósok kerültek még.

Az InfoRádió beszámolóját itt hallgathatja meg!

(forrás: InfoRádió, MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés