hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

 

Speciális hidrogél nagy fokú csonthiányok pótlására

A Tel Aviv Egyetem kutatói a Journal of Clinical Periodontology folyóirat hasábjain arról számoltak be, hogy egy speciális hidrogél alkalmazásával képesek voltak nagyfokú csonthiány korrekciójára.

Az állati modellszervezeteken végzett sikeres teszteket követően hamarosan klinikai fázisba kerülhet az új fejlesztés.

A csontok regenerációja kis méretű defektusok, például törések után spontán módon megtörténik, ám nagyobb traumát, fogeltávolítást, implantátumok körüli fogínybetegséget vagy gyulladást, sebészeti tumoreltávolítást követően a csont nem képes regenerálódni. Ezért a kutatók egy olyan hidrogélt fejlesztettek ki, amely képes a lehető legjobban utánozni a csontok extracelluláris mátrixának természetes szerkezetét és anyagait, hatékonyan stimulálva az új csontszövetek képződését.

A hidrogél megszilárdulva ideális közeget nyújt ahhoz, hogy a csontsejtek hozzátapadva támaszt leljenek, rostos szerkezetének köszönhetően pedig az eredetivel megegyező struktúrájú új csontszövetet képezzenek.

Forrás: Michal Halperin‐Sternfeld et al, Immunomodulatory fibrous hyaluronic acid‐ Fmoc ‐diphenylalanine‐based hydrogel induces bone regeneration, Journal of Clinical Periodontology (2022).

Fotó: PharmaOnline-archív
Fotó: PharmaOnline-archív

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink