hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Táplálkozás

Sótlanabb lesz Amerika

Mérsékelni tervezi az élelmiszerek sótartalmát az amerikai élelmiszerfelügyelet (FDA), hogy csökkenteni lehessen a magasvérnyomásos- és szívbetegek számát – közölte a hatóság egy névtelenséget kérő tisztségviselője kedden.
Az amerikai kormány együtt akar működni az élelmiszeripari vállalatokkal annak érdekében, hogy a levesektől kezdve a mogyoróig fokozatosan minden élelmiszerbe kevesebb só kerüljön. Az FDA korlátozni fogja az ételek sótartalmát.
 
A folyamatot – amelynek során sok ezer termék sótartalmát fogják megvizsgálni – több évre tervezik, hogy az amerikaiak ízlése át tudjon állni a kevésbé sós, egészségesebb élelmiszerekre. Egyes források szerint az élelmiszergyártás egészét érintő átfogó folyamat akár 10 évig is eltarthat. Az Egyesült Államokban jelenleg nincs korlátozás az élelmiszerek sótartalmára vonatkozóan, ugyanis a só biztonságos összetevőnek számít.
 
Ugyancsak kedden hozta nyilvánosságra az amerikai Orvostudományi Intézet állásfoglalását arról, hogy az élelmiszeripar megregulázására van szükség. A szakértők szerint az amerikaiak javarészt feldolgozott élelmiszereket fogyasztva és éttermi ételekkel viszik be az ajánlottnál nagyobb sómennyiséget. A független intézet – amelynek véleménye, jelentései meghatározó erejűek a kormányzat egészségügyi politikájának kialakításában – már elkezdte kidolgozni a szükségesnek ítélt intézkedéseket.
 
A sok só fogyasztása hozzájárulhat a magas vérnyomás kialakulásához, szélütéshez, vesebetegségekhez és szívproblémákhoz vezethet. Egy ember napi szükséges sóadagja átlagosan 1500 milligramm, az amerikaiak ezzel szemben több mint kétszer ennyit, 3400 milligrammot juttatnak be szervezetükbe.
 
Hofer László, MTI
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés