hirdetés
hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Könyvszemle

Sólyom Antal: Egy amerikai magyar orvos vallomásai

A szerző Amerikába szakadt hazánk fia, aki az 50-es évek végén a Szegedi Orvostudományi Egyetemen szerezte meg az első diplomáját. Túl a 70-en, - a ma már három diplomával rendelkező professzor - visszaemlékezik a múltra, amelyet kemény, következetes munka, sikerek, drámai események, és egy szerető család irigylésre méltó összetartása jellemez. Sólyom Antalnak először az orvosi kutatás, majd a pszichiátria, míg az utóbbi években a bioetika került tevékenységének a középpontjába. Mindhárom területen kimagasló eredményeket ért el. A csecsemő pszichiátria egyik ismert úttörőjévé vált. Dr. Blasszauer Béla könyvajánlója.

Magatartásában az iránytűt szülei és Pierre Teilhard de Chardin természettudós, ismert teológus szolgáltatta. A szerző megalkuvás nélkül küzdött az igazságért, a gyermek és a felnőtt betegek jogaiért. Kitartóan vallja, például, hogy a betegellátáshoz való jog része az egyetemes emberi jogoknak. Bármely területen is tevékenykedett, kötelességének érezte a gazságok elleni fellépést. A gyakorló kollégák műhibáit – még szenvedő alanyként is – elfogulatlanul értékelte. Egy pillanatig sem kételkedett abban, hogy az orvoslás erkölcsi alapon álló hivatás. Gyógyítói tevékenységében és írásaiban különös hangsúlyt helyez az orvosok társadalmi felelősségére.
Súlyos serdülőkori májgyulladását évtizedek múlva májzsugorodás követett, ami miatt egy új májat kapott, amivel már lassan húsz éve él, és továbbra is aktívan tevékenykedik mind a pszichiátria, mind pedig a bioetika területén. A családorvosképzés segítésében és felügyeletében is évekig részt vállalt. Vallomásaiban nyomon követhetjük személyiségének fejlődését, a halál közelségének a megtapasztalását, őszinte szeretetét és tiszteletét családja, mentorai és barátai iránt. Tudatosan és magyarként illeszkedett be az amerikai társadalomba, az amerikai kutatóintézetek és egyetemek népes táborába.
Sólyom Antal nem csak hivatásában, hanem a civil életben is sokoldalú. Imádja a klasszikus zenét, az utazást, a korcsolyázást, az úszást, a sakkozást, és a pingpongozást. Életpályája ékes bizonyítéka annak, hogy egy nagy adag példaértékű erkölcsi útravalóval, szenvedélyes tanulási vággyal párosuló szorgalommal, tehetséggel és kitartással, az ember valóban megvalósíthatja önmagát - ha nem is saját hazájában, hanem ott, ahol a tisztességnek és a teljesítménynek még mindig értéke van. A szerző a gondviselésnek, a keresztény értékrend követésének tulajdonítja sikereit és a szerencsés kimenetelű találkozásait a halállal. Ettől függetlenül azonban köszönetet mond mindazoknak, akik göröngyös útján bíztatták és támogatták. Szülei mellett, igen nagy szeretettel és büszkeséggel emlékezik meg a két diplomát szerzett Alex fiáról, és a Jászai Mari-díjas, Katinka színésznő húgáról.
A szerző iránt érzett nagyfokú tisztelettel és elismeréssel ajánlom önéletrajzi kötetét mindazoknak, akik példát szeretnének találni arra, hogy erkölcsi szilárdsággal és állhatatos munkával sok boldogságot találhatunk az életben, és magában az orvosi hivatás gyakorlásában is. Sólyom doktor önkritikusan értékeli életpályáját, hasznos szakmai és emberi tanácsokat ad, és olyan derűs optimizmust sugall, ami még a laikus olvasó figyelmét is ébren tartja.

SÓLYOM ANTAL:
EGY AMERIKAI MAGYAR ORVOS VALLOMÁSAI
(PANNONIA KÖNYVEK – 2008)

Dr. Blasszauer Béla

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés