hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Sokba kerülhet a síelés

Magyarországon is mind népszerűbbek a téli sportok, évről évre egyre többen síelnek, és nő azok száma is, akik valamely külföldi pályán, Ausztriában vagy Franciaországban hódolnak hobbijuknak. Ám sokan szükségtelenül nagy kockázatot vállalnak ilyenkor, a felmérések szerint a külföldre utazók alig harmada köt utasbiztosítást.

Bár a nagy többségnek, még ha nem is tud róla, valószínűleg van valamilyen kiegészítő baleset-biztosítása, hiszen ma már szinte minden bankkártya mellé automatikusan nyújtják a bankok ezt a szolgáltatást, de mind gyakrabban a kötelező gépjárműfelelősségbiztosításhoz, a cascóhoz vagy a lakásbiztosításhoz is kapcsolódik baleset-biztosítás, ezek azonban messze nem nyújtanak elegendő védelmet, ha síelni indulunk.

Ezek a konstrukciók általában alacsony összeget térítenek, és többnyire csak halál vagy súlyos rokkantság esetén fizetnek, illetve legfeljebb kisebb összegű műtétek finanszírozását biztosítják. Még akkor sem érezhetjük magunkat teljes biztonságban, ha emellett rendelkezünk európai egészségbiztosítási kártyával. Az ingyenesen kiváltható kártya nem fedezi a szánkós vagy helikopteres hegyi mentés akár másfél millió forintos költségeit – hívja fel a figyelmet Rácz István, a Biztosítás.hu ügyvezető igazgatója. Emellett a kártyára igénybe vett szolgáltatások után sok helyütt 5–20 százalékos önrészt kell fizetni, de vannak olyan országok is, ahol utólag számolnak el a másik ország társadalombiztosítási (tb-) rendszerével, ami azt jelenti, hogy a helyszínen nekünk kell fizetni, majd számla ellenében ezt az összeget itthon megtéríti a magyar állam.

A kártyát nem is fogadják el minden kórházban (jellemzően éppen az üdülőkörzetekben, a síparadicsomokban olyan szerződéses orvosok adnak ügyeletet, akik nem állnak kapcsolatban a helyi tb-rendszerrel), így előfordulhat, hogy törött lábunkkal a harminc kilométerre lévő másik intézménybe küldenek. Emellett az európai egészségbiztosítási kártya nem fizet helyettünk felelősség- vagy poggyászkárokat, és nem jár hozzá magyar nyelvű segítség (assistance) sem.

– Már egy kis baleset is több százezer forinttal terhelheti meg pénztárcánkat, ha nem rendelkezünk megfelelő biztosítással. Európán belül a kisebb ambuláns orvosi ellátásokért akár 100–400 eurót is elkérhetnek, míg súlyosabb esetekben többmillió forintot is kifizettethetnek velünk. A téli sportok szerelmesei számára leginkább vonzó európai országokban a kórházi költségek jellemzően napi 300 és 600 euró között mozognak, de ha műtétre kerülne sor, akkor az bizony belekerülhet tízezer euróba is. Nem érdemes tehát a napi pár száz forintos biztosításon spórolni – mondja Erdős Mihály, az Európai Utazási Biztosító elnök-vezérigazgatója.

hirdetés

Könyveink