2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Sokat költenek a túlsúlyos betegekre

Az elhízott franciák a lakosság kevesebb, mint felét teszik ki, de ez a réteg használja fel az egészségügyi költségvetés 56 százalékát – olvasható a hvg.hu-n.

A francia pénzügyminisztérium terjedelmes tanulmányt publikált az elhízásból eredő költségekről – írja a hvg.hu. A 2012-es évről állnak rendelkezésre a legrészletesebb adatok: ebben az esztendőben 20 milliárd eurót tettek ki a túlsúlyosságból, és az elhízottságból adódó egészségügyi kiadások. Ez a bruttó hazai termék csaknem egy százaléka. Az elhízottak a lakosság kevesebb, mint felét teszik ki, de ez a réteg használja fel az egészségügyi költségvetés 56 százalékát, fejenként átlagban 660 eurót évente. Az extra elhízottak 1300, a csak mérsékelten túlsúlyosak 660 euróba „kerülnek”.

Ezek az összegek még alacsonyabbak, mint az alkohol vagy a dohányzás okozta betegségek gyógyítási kiadásai, de a túlsúlyosak sokkal többen vannak. 2012-ben 24,6 millió francia tartozott ebbe a kategóriába, de ha a trend nem változik, 2030-ra 33 millióan lesznek.  A francia pénzügyminisztérium szerint sürgős akciók sorozatára lenne szükség.

Az elmúlt időszakban Angliában is fókuszba kerültek a túlsúlyos betegek, ott azt tervezgetik, hogy csak akkor végeznének el bizonyos beavatkozásokat, ha a páciens lefogy a műtét előtt.

 

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink