hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Sokan jelentkeztek a HAPPY hétre

Minden eddiginél több, négyszáznegyven iskola jelentkezett az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) vízfogyasztást népszerűsítő programjára.

Az idei HAPPY hétre Magyarország minden megyéjéből jelentkeztek iskolák - írta az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) az MTI-nek, kiemelve: az iskolák regisztrációja már lezárult, de a vízforgalmazók jelentkezését továbbra is várják a This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. címen.  Közleményükben kifejtették: a magyarországi iskolák harmadában a tanulóknak a mosdóba kell menniük, ha ingyen szeretnének vizet inni. Az étkezőkben sem mindenhol helyeznek ki vizeskancsót, sőt az iskolák harmadában az étkezőben vízcsap sincs. Az udvaron csak az intézmények 17 százalékánál található vízcsap vagy ivókút.

Az úgynevezett HAPPY hét hosszú távú céljai között szerepel, hogy minden iskolában biztosítva legyen a gyermekek számára az ingyenes vízvétel a mosdón kívül is, valamint, hogy a vízivás arányának növelésével párhuzamosan csökkenjen a cukrosüdítő-fogyasztás, ezáltal a gyermekkori elhízás előfordulásának gyakorisága - közölték.

A HAPPY program elmúlt öt éve alatt a kezdeti 37-ről 53 százalékra nőtt azon iskolák aránya, amelyekben megoldott a mosdón kívüli ingyenes vízfogyasztás - írta az ÁNTSZ, de kiemelte: "van még mit tenni".

A március 23. és 27. közötti HAPPY héten a tanulók a gyakorlatban is megtapasztalhatják a vízfogyasztás előnyeit: az iskolák nagy részét - az OÉTI közreműködésével - vízforgalmazó vállalatok látják el ballonos vagy palackozott vízzel, máshol például az étkezőbe, az osztálytermekbe tesznek ki vízzel teli kancsót. Az intézet további vízforgalmazók jelentkezését is várja.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink