2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Sok végtaghiányos gyerek születik Franciaország egyes részein

A hvg.hu szerint az egészségügyi hatóságok vizsgálatot indítottak, környezetvédők mezőgazdasági vegyszerekre gyanakodnak.

Az utóbbi időben szokatlanul sok gyermek született kéz, alkar vagy kar nélkül Franciaország egyes vidékein. Bár az esetek száma összességében nem túl nagy – a hatóságok szerint 15 év alatt 25 végtaghiányos gyermek született –, az ügy megrázta az országot, mivel az esetek néhány jól körülhatárolható vidékre koncentrálódnak – írja a hvg. huBBC alapján.

A legtöbb esetet a nyugat-franciaországi Bretagne-ban és Loire-Atlantique megyében, továbbá a kelet-franciaországi Ain megyében regisztrálták, de a hatóságok szerint bizonyos jelek ara utalnak, hogy a nyilvántartás hiányos, így az ilyen születési hibával világra jött gyerekek száma magasabb lehet.

A francia egészségügyi hatóságok vizsgálatot indítottak, ennek eredménye három hónap múlva várható. Az eddigi tesztek ugyan semmilyen eredményt nem hoztak, de Agnes Buzyn egészségügyi miniszter hangsúlyozta, hogy egyetlen nyomot sem hagynak kivizsgálatlanul, és semmit sem fognak elhallgatni.

Egyes környezetvédők mezőgazdasági vegyszerekre gyanakodnak, úgy vélik, ezek okozhatták a születési hibákat, mivel az esetek mind vidékies területeken fordultak elő. Az 1950-60-as években világszerte 12 ezer gyerek jött világra végtaghibával, mivel édesanyjuk thalimodid hatóanyagú altatót szedett terhessége alatt.

Az ügy nyomán Franciaországban létrehozták a születési rendellenességeket figyelő ügynökséget (Remera), ennek egyik munkatársa figyelt fel az végtaghiányos újszülöttek átlagosnál magasabb számára az érintett térségekben.

cimkék

hirdetés

Könyveink