2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Sok országban nem bíznak a járványkezelésben

Az európai uniós intézményrendszerhez tartozó Eurofound ügynökség felmérése szerint számos EU-tagországban az állampolgárok többsége nem bízik sem az uniós, sem a tagállami szintű járványkezelésben.

A teljes nevén Európai Alapítvány az Élet- és Munkakörülmények Javításáért nevű ügynökség felmérésének eredményei azt mutatják, hogy a bizalom hiánya a koronavírus-járvány által legerősebben sújtott tagállamokban – Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban  a legjellemzőbb. Az uniós tagállamok válaszadóinak több mint fele aggodalmát fejezte ki jövője miatt, mindössze 45 százalékuk válaszolt úgy, hogy optimistának érzi magát. A kimutatások szerint Franciaországban, Belgiumban, Olaszországban és Görögországban a legborúlátóbbak a mostani járvány kapcsán az állampolgárok.

Az online kérdőívet kitöltők több mint egynegyede átmenetileg vagy végleg elveszítette állását, ez a probléma a fiatal férfiakat érinti leginkább. Romániából, Olaszországból, Franciaországból és Ciprusról számoltak be a legtöbben munkaidő-csökkentésről, a legkevesebb ezzel kapcsolatos beszámoló az észak-európai országokból érkezett.

Negyven százaléka a megkérdezetteknek jelezte, hogy sokkal rosszabb pénzügyi helyzetbe került a járvány okozta gazdasági válság miatt, a munka nélkül maradtak 82 százaléka nem képes háztartását tovább fenntartani. Életszínvonal-csökkenést Görögországból és Bulgáriából jelentették a legtöbben.

A felmérés szerint a korlátozó intézkedések miatt a 35 éven aluli emberek körében jobban romlott az életminőség, mint az idősebbeknél. A legtöbben ebből a korosztályból érezték magukat magányosnak és elszigeteltnek. A felmérést végző ügynökség szerint ez arra enged következtetni, hogy a fiatalabb generáció "drámaibb" módon éli meg a családtól és barátoktól való elszakadást, mint az idősebb. A tagállamok közül Franciaországban érezték magukat legmagányosabbnak az emberek.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés