hirdetés
hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Sok kezelési lehetőség

Gombák okozzák a körömbetegségek felét

A magyar lakosság 54 százaléka élete során legalább egyszer átesik valamilyen gombás fertőzésen. Nemi különbségek nincsenek e téren, de egy felmérésből kiderült: a nőket jobban érdekli az esztétikai szempontból is fontos betegségcsoport.

A felületes gombás bőrfertőzések mindennaposak a klinikai gyakorlatban. Előfordulhatnak bármely bőrfelületen, a nyálkahártyákon, a körömlemezen és a körömágyon. A leggyakoribb kórforma, a tinea pedis világszerte talán a felnőtt lakosság 70 százalékát is érinti. A körömgombásodás is világszerte terjed, s jelenleg az összes körömbetegség csaknem felét gombák okozzák. Ebben számos tényező játszhat közre, így többek között a lakosság elöregedése, az immunrendszeri zavarok gyakoriságának növekedése, továbbá a zárt ruházat és a zárt lábbeli kiterjedt használata. Négy fő típusa a proximális subungualis, a disztális subungualis a szuperficiális fehér és a Candida-fajok okozta onychomycosis. Differenciáldiagnosztikájába valamennyi köröm-rendellenesség beletartozik, így a psoriasis, a lichen ruber planus, az alopecia areata, a subungualis tumorok és verrucák, továbbá a bakteriális infekciók.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés