hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

Sok a nyári gyerekbaleset

A legtöbben még mindig főként balesetek következtében hunynak el a 18 éven aluli korosztályból – írja a Magyar Idők.

A statisztikák azt mutatják, hogy a legtöbb európai országhoz hasonlóan, Magyarországon is több gyerek és fiatal hal meg balesetek következtében, mint az összes betegség miatt együttvéve – írja a Magyar Idők.

A 2010-ben indított és 2019-ig tartó Nemzeti gyermek- és ifjúságbiztonsági akciótervet éppen azért fogadták el, mert a 24 évesnél fiatalabb korosztályból véletlen balesetek miatt évente több mint 300 fiatalt veszítünk el, és mintegy 24 ezren kerülnek kórházba hasonló okok miatt. Bár az ezredforduló óta több mint 40 százalékkal csökkent a gyermekhalálozás (százezer lakosra 15 jut), még mindig sok tragédia elkerülhető lenne, különösen a vakáció idején. Rendőrségi adatok azt mutatják, hogy a gyermekeket érintő közúti közlekedési balesetek harmada a nyári hónapokban történik, ahogy értelemszerűen a vízbefulladások túlnyomó többsége is. A biztosítók statisztikái alapján a 18 éven aluliak a leg­gyakrabban csonttörést és csontrepedést szenvednek el, a kárbejelentések több mint 80 százaléka ilyen sérülések miatt történik.

A tapasztalatok szerint elsősorban az óvodás, valamint a 10–14 éves korosztályt, azon belül is inkább a fiúkat veszélyeztetik a balesetek. A legtöbb gyerek valamilyen esés következtében kerül kórházba, a súlyos esetek nagyjából háromnegyede koponya- vagy agysérülés.

(forrás: Magyar Idők)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés