hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

SMS-nyak: csak a korlátozás segíthet

A szakember szerint korlátozni kell a mobiltelefon-használatot, és változatos pozíciókban kell használni a készüléket, írja a Híradó.hu.

Egyre elterjedtebb a krónikus fejfájás minden generáció körében, ennek csak részben a stressz az oka. Feszült és görcsös fejfájást okozhat a köznyelvben csak „SMS-nyak” nevezett mozgásszervi deformitás.

A jelenség térnyerését valóban az okostelefonok számlájára írhatjuk. Kutatások szerint a mai fiatalok átlagosan napi négy órát töltenek azzal, hogy telefonjuk kijelzőjét nézik. Egy adott pozícióban merevednek meg, ebben a fej- és nyaktartásban előrebiccentik a fejüket, így egy adott ponton megtörik a nyak – mondta a Híradó.hu szerint Fövenyesi Krisztina rehabilitációs szakember, mozgásterapeuta a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

A szakember szerint a túlzott mobilozástól a hét csigolya között kialakul egy töréspont, amely komolyan megterheli a nyaki gerincet, a túlterheléstől ellapolnak a csigolyák közötti kis korongok, és ez a későbbiekben sérvesedéshez vezet, beindítja a degeneratív folyamatokat.

Fövenyesi Krisztina ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy egy másik jelentős problémát is okozhat a nem megfelelő nyaktartás. A tarkó szalagjaira egy bizonyos húzó erő hat, miközben előrebillentjük a fejünket, a szalagok pedig húzódásnak indulnak, és a tarkó alján húzódó szalagok erős stresszhatást váltanak ki.

A szervezetünk erre úgy reagál, hogy meg akarja erősíteni azt a pontot, ezért csontot növeszt oda, és egy tüskeszerű kinövést alakít. A túlzott mobilhasználat a gyerekeknél krónikus fejfájást, izomfájdalmakat, feszüléseket okozhat, ami a későbbiekben tovább terjedhet az egész testünkre.

(forrás: Híradó Online)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés