hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Skizo vagyok, kövess engem!

Skizofrén, bipoláris, személyiségzavaros és depressziós – e diagnózisok a lakosság tíz százalékát is érinthetik. Róluk beszél a többieknek egy kampány, amit a hvg.hu mutat be.

„A háta mögött kést szorongató veszélyes elmebeteg képe messze nem reprezentálja a mentális zavarokkal élő emberek sokaságát. Ők sokkal inkább segítségre szoruló emberek, akik gyakorta elveszítették társas kapcsolataikat és jövedelmüket” – mondta a hvg.hu-nak Verdes Tamás, a TASZ Fogyatékosügyi program koordinátora.

Horváth Kriszta és Nagy János Mihály, a Soteria alapítvány munkatársai szerint is nagy a zavar az emberek fejében a mentális betegekkel kapcsolatban. „Sokszor keverik a pszichopatákat a skizofrénekkel. Aztán 3-4 évente van valami, mint most legutóbb a combinós történet, ami hirtelen ráirányítja a figyelmet a témára, és nagyobb hatása van, mint bármilyen érzékenyítő kampánynak” – mondja.

Az ellátórendszer a TASZ szerint krónikusan rossz állapotban van. „A magyar pszichiátriai ellátórendszer intézetcentrikus, vagyis ha valakinek segítségre van szüksége, azt csak kórházi vagy szociális intézményi keretek között kaphatja meg. Ez azt jelenti, hogy a szolgáltatások szükségképpen szegregálják a hétköznapok világától és szeparálják társas kapcsolataitól. Túlsúlyban vannak a gyógyszeres kezelések, pszichoterápiához kevesen jutnak, ami bár költségesebb és hosszabb időtartamot venne igénybe, de hatékonyabb lenne” – magyarázta Verdes a lapnak.

A TASZ az X Kommunikációs Központtal most egy internetes érzékenyítő projektbe kezdett. A Hullámvasút – egy kicsit skizo fiú naplója egy fiktív karakter blogján keresztül vezet be minket a Facebookon a mentális problémákkal élők mindennapi küzdelmeibe, érzéseibe, gondolataiba.A videón Bálintot a Katona József Színház színésze, Mészáros Béla személyesíti meg, akinek a figurája a betegségben érintettek tapasztalatai és meglátásai alapján állt össze – amihez segítséget nyújtottak a Soteria Alapítvány munkatársai – olvasható a hvg.hu-n.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink