2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

Sikeres teljes arcátültetés Franciaországban

Sikeres teljes arcátültetést hajtottak végre francia orvosok - jelentették be csütörtökön. A 12 órás műtét során egy neurofibromatózisban szenvedő férfin a korábbi operációktól eltérően a szemhéjakat és a teljes könnycsatornát is kicserélték.

"Örülünk, mert a beteg jól van" - idézte a transzplantációkra specializálódott Laurent Lantierit a Le Parisien című újság csütörtöki száma. A páciens a műtétet követően június végén már újra tudott enni és beszélni.

A 35 éves férfi két éve várt az átültetésre, elefántember szindrómában szenvedett, az öröklődő betegség többek közt az arc deformálódásához vezet.

A beavatkozás történelme

Isabelle Donoire

Az első részleges arcátültetést Isabelle Donoire-on végeztek el 2005 májusában, miután kutyája teljesen szétmarcangolta arca alsó részét és orrát. A műtét után komoly etikai kérdések vetődtek fel az identitás kérdésével, a beteg-orvos kapcsolattal és a gyógyászat jövőjével kapcsolatosan. A jelen orvosi hozzáállás tulajdonképpen választ adott az aggodalmakra, hiszen a gyógyítás ezen útját kizárólag indokolt esetben alkalmazzák.

Jelentős lépés volt a 2008-ban az amerikai Ohio állambeli Cleveland Klinikán végrehajtott, csaknem teljes arcátültetés, melyet egy Connie Culp nevű 46 éves asszonyon hajtottak végre, aki súlyos sérülését egy rá közvetlen közelről leadott lövéstől szenvedte el. A műtét során arcának 80%-át egy agyhalott nő arcának szöveteivel pótolták.

Az első valóban teljes arcátültetést 2010 márciusában egy autóbalesetet szenvedő férfin hajtották végre Barcelonában. Arca mind kívül, mind belül olyan súlyosan károsodott, hogy enni, inni és beszélni sem tudott. Az arcbőr mellett orrát, pofacsontját, alsó és felső állkapcsát, a szájpadlást, sőt az izmokat és ereket is donorszövetből kellett pótolniuk az orvosoknak.

A műtéti gyakorlat éllovasa Franciaország, ahol a mostani műtéttel együtt eddig összesen öt operációt hajtottak végre, ezenkívül az Egyesült Államokban és Spanyolországban van jelentősebb múltja a beavatkozásnak.

Portrusching Gábor
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink