hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

Siker a Teva életében

A Teva Pharmaceutical Industries Ltd. és az Allergan plc bejelentette, hogy a Teva lezárta az Allergan generikus üzletágának („Actavis Generics”) akvizícióját.

MegaPackA felvásárlás megerősíti a Teva stratégiáját, valamint újabb lehetőségeket nyit meg a vállalat számára a generikus és innovatív készítmények területén, annak érdekében, hogy naponta 250 millió ember egészségéhez járulhasson hozzá – derül ki a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményből. Ez a stratégiai jelentőségű felvásárlás két vezető generikus vállalatot hoz össze, amelyek így kombinálni tudják erősségeiket a K+F, a termékfejlesztés, a földrajzi jelenlét és a gyártás területén egyaránt.  

Ennek eredményeként a Teva még erősebb és versenyképesebb lesz a növekvő globális gyógyszerpiacon, még hatékonyabbá tud válni az Egyesült Államok és a világ más generikus gyógyszerpiacain, a legkiválóbb minőségű készítményeket tudja biztosítani a leginkább versenyképes áron, értéket teremtve ezzel betegeknek, az egészségügyi finanszírozóknak és befektetőknek szerte a világon.

"Az Actavis Generics akvizíciójára egy olyan időszakban kerül sor, amikor a Teva minden korábbinál erősebb a generikus és innovatív készítmények területén egyaránt” – mondta Erez Vigodman, a Teva elnök–vezérigazgatója. „Az akvizícióval egy olyan új, szilárd alapokon nyugvó Tevát teremtünk, amelynek jobb profitabilitását és diverzifikált bevételi struktúráját hatékony termékfejlesztés támogatja a generikus és az innovatív készítmények területén egyaránt.”

Erez Vigodman hozzátette: „Biztosak vagyunk abban, hogy teljes mértékben ki tudjuk használni a tervezett szinergiákat és a bővülési potenciált, valamint rövid időn belül integráljuk az Actavis Generics vállalatot a Tevába. A tranzakciót követő még erősebb pénzügyi profilunk lehetőséget teremt arra, hogy a Teva K+F képességei hatékonyan támogassák a portfolió bővülését valamennyi üzletágban és biztosítsák a vállalat növekedését. A szilárd vállalati cash flow lehetővé teszi a gyors tőkeáttételt és a források koncentrálását az innovatív készítmények fejlesztésére, valamint a részvényesi megtérülés megerősítésére.

Az akvizíció eredményeként a Teva mintegy 338 FDA jóváhagyására váró törzskönyvi regisztrációval rendelkezik, és további 115, az amerikai hatósághoz elsőként benyújtott generikus készítménye vár befogadásra.  Európában a vállalat jövőbeni portfoliója mintegy 5000 új termék bevezetését teheti lehetővé. A feltörekvő piacokon, Ázsiában, Afrikában, Latin Amerikában, Közép-Keleten és Oroszországban mintegy 600 készítmény jóváhagyása van folyamatban. Összességében a 2017-es évben a Teva 1500 generikus készítmény bevezetését tervezi globálisan.

A Teva készítmények megközelítőleg 215 milliárd dollár megtakarítást biztosítottak az elmúlt évtized során az Egyesült Államok egészségügyi rendszere számára. Az akvizíció eredményeként ez a szám nem csak tovább növekszik, hanem a növekedés üteme is felgyorsul. 

Növekvő mértékű globális kereskedelmi jelenlét

Az Actavis Generics akvizíciója tovább javítja a Teva nemzetközi kereskedelmi és K+F lehetőségeit, A vállalat a világ legnagyobb, 1800 gyógyszert és összesen 16.000 készítményt tartalmazó „gyógyszerszekrényéhez” biztosít hozzáférést. Jelenleg 80 országban van jelen, ebből 40 gyógyszerpiacon az első háromban szerepel a gyártói toplistán, továbbá globálisan is jelentős szerepet tölt be a gyógyszergyártók között.    

Vezető szerepben a magyar betegek ellátásában

A hazai gyártás és K+F tevékenysége mellett a Teva vezető szerepet tölt be a magyar betegek ellátásában is. Az akvizíció tovább erősíti a vállalat hazai pozícióit, lehetővé teszi, hogy még szélesebb körű, kiváló minőségű és megfizethető árú terápiás megoldást tudjon biztosítani a betegek számára – mondta Mika Kayhkö a Teva magyarországi igazgatótanácsának elnöke.

Főbb pénzügyi adatok

A Teva arra számít, hogy éves szinten mintegy 1,4 milliárd dollárnyi megtakarítást érhet el 2019 végére az akvizíció biztosította szinergiák, valamint a duplikációk megszűntetésének és a méretgazdaságosság kihasználásának eredményeként.  

Az ügylet részeként az Allergan 33.43 milliárd dollár összegben kapott készpénzt, valamint 100 millió Teva-részvényt.

Hatékony, egyesített globális vezetői csapat és széleskörű tapasztalattal rendelkező munkavállalók a vállalat minden részében

A két cég kultúrája és stratégiája igen közel áll egymáshoz, és a Teva mindkét szervezet kompetenciáinak és adottságainak kiaknázására koncentrál. Az egyesített vállalat kibővített felsővezetői csapatában a Teva és az Actavis részéről egyaránt vannak vezetők.  A vállalat vezetésének kialakítása során fontos szempont volt, hogy mindkét szervezet saját tehetségeivel erőteljesen jelen lehessen, és ezzel biztosítsa, hogy az új vállalat kihasználhassa a szélesebb alapokon álló globális kereskedelmi jelenlét előnyeit, valamint a Teva tartósan megszilárdítsa pozícióját a generikus készítmények világszintű piacvezetőjeként. 

 

 

(forrás: Teva Gyógyszergyár Zrt.)
hirdetés

Könyveink