hirdetés
hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Siessen, ha több pénzt szeretne februárban!

Érdemes minél előbb nyilatkoznia annak, aki igényt tart a családi adókedvezményre, ha azt akarja, hogy a februári fizetésében már érvényesüljön - írja a Hírszerző.

A nyilatkozatnál néhány fontos szempontot érdemes figyelembe venni, de összességében nem bonyolult a feladat. Amennyiben ebben a hónapban mégsem jön össze, később is kérhető a kedvezmény.

Ahhoz, hogy valaki megkaphassa a családi adókedvezményt a február elején érkező januári fizetésére még ebben a hónapban igényelnie kell a kedvezményt - mondta Balog Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón. A munkavállalóknak nyilatkozatot kell kitölteniük a munkáltatóik felé. Ez bármilyen írásos formában megtehető, ugyanakkor iránymutatásként a Nemzeti Adó és Vámhivatal (volt APEH) elkészítette az alkalmazható adóelőleg nyilatkozat mintákat.

A nyilatkozat minta tartalmaz egy részletes tájékoztatót is, amely segítséget nyújt a kitöltésben. A nyilatkozat minták nem kötelezően alkalmazandók, azok szabadon módosíthatóak azzal, hogy a nyilatkozat tartalmának meg kell felelnie a jogszabályi feltételeknek. Érdemes tudni, ha a családi kedvezményre ugyanazon gyermek után több magánszemély jogosult, akkor a nyilatkozatot közösen kell megtenniük. Ebben az esetben a nyilatkozatot mindkét magánszemély munkáltatójának alá kell írnia.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium csütörtöki közleményében azt javasolja a munkavállalóknak, hogy legkésőbb január 20-ig tegyék meg nyilatkozataikat. Ha valaki elmulasztja a nyilatkozattételt, később is érvényesítheti a családi kedvezményt. Balog Ádám erről a kormányszóvivői tájékoztatón még annyit mondott, hogy az év további részében, vagy a 2011. évi adóbevallás elkészítésekor is igénybe vehető a családi adókedvezmény.

Kik után jár a kedvezmény?

A nyilatkozatban rögzíteni kell az eltartottak, illetve a kedvezményezett eltartottak számát, ugyanis a családi kedvezmény szabályozása megkülönbözteti az eltartottak és a kedvezményezett eltartottak körét. Az eltartottak száma lényegében azt fejezi ki, hogy egy család hány gyermekről és más eltartottról gondoskodik, hogy "háromgyerekesnek" számít, avagy sem. A kedvezményezett eltartottak köre azt fejezi ki, hogy az előbbi, saját háztartásában nevelt személyek közül hány eltartott után jár a családi kedvezmény.

Kedvezményezett eltartott - tehát jár utána családi kedvezmény - akire tekintettel családi pótlékot juttatják, illetve aki a családi pótlékra saját jogán jogosult. Családi pótlék jellemzően a gyermek megszületését követően egészen a tankötelezettség végéig jár, illetve a tankötelezettség megszűnését követően a közoktatási intézményben tanulmányokat folytató gyermek után annak a tanévnek az utolsó napjáig, amelyben a gyermek a huszadik életévét betölti. Családi pótlékra saját jogon jogosultak a tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos felnőttek. Ezen kívül kedvezményezett eltartott a rokkantsági járadékban részesülő személy, de a magzat is lehet kedvezményezett a fogantatás 91. napjától a világra jöttéig.

A teljes cikket a Híreszerzőn olvashatja.

(forrás: Hírszerző)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés