hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Sétáltató robot gyógyíthatja a gerincvelő sérülését

Újra mozognak súlyos gerincsérülés után lebénult patkányok lábai egy új kezelésnek és egy különleges robotnak köszönhetően. Már tervezik az emberi próbákhoz szükséges változatot – írja az [origo].

Kisebb sérülések után a gerincvelő még képes regenerálódni (ez az úgynevezett neuroplaszticitás jelensége), de komolyabb sérüléseket jelenleg nem lehet gyógyítani. Ebben jelenthet nagy előrelépést Grégoire Courtine és kollégái (Zürichi Egyetem, Svájc) eredménye, akik a Science június 1-jei számában közlik tanulmányukat.

Az ötéves munka során mesterségesen lebénított patkányokat használtak. Az állatok gerincvelőjét részlegesen elroncsolták, ezért azok nem tudták mozgatni hátsó lábaikat – írja az [origo]. A lap szerint az állatokat egy őket sétáltató robotba rakták, amely biztosította egyensúlyukat. Úgy érzékelhették, mintha egészséges, működő gerincvelőjük lenne.
 
Mindezek hatására új, a sérülést áthidaló idegi kapcsolatok fejlődtek ki az állatok gerincvelőjében, és visszatért mozgásképességük is: lábaik ismét mozogtak, sőt tudtak futni és lépcsőt mászni is.

A kutatók 1-2 éven belül szeretnék megkezdeni az emberi próbákat. Már fejlesztik a NeuWalk nevű, emberekre tervezett sétáltató robotot.

(forrás: [origo])
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés