hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Egészségpolitika

Sertésinfluenza: szerda este a WHO 5-ös fokozatra emelte a riasztást

Az Egészségügyi Minisztérium közleménye

Az 5-ös riasztási fokozatot az Egészségügyi Világszervezet (WHO) abban az esetben rendeli el, amikor a betegség ugyanannak a térségnek több mint két országában önálló gócokban alakul ki. A tegnap esti adatok alapján a WHO automatikusan elrendelte a riasztási szint emelését. Ilyen magas fokozatú riasztási szint korábban még soha nem volt. 

A WHO tegnap esti adatai alapján a vírus felbukkanása óta összesen 148 embernél bizonyosodott be a fertőzés, közülük nyolcan haltak meg.  
Az alábbi 9 ország jelezte hivatalosan a WHO-nak a H1N1 influenza A eseteket:
•    Mexikó 26 igazolt esetet jelentett, 7 halálos eset
•    Egyesült Államok 91 laboratóriumilag igazolt esetet jelentett, 1 halálos eset
•    Kanada 13 igazolt eset, halálozás nem történt
•    Új-Zéland 3 igazolt eset, halálozás nem történt
•    Egyesült Királyság 5 igazolt eset, halálozás nem történt
•    Izrael 2 igazolt eset, halálozás nem történt
•    Ausztria 1 igazolt eset, halálozás nem történt
•    Németország 3 igazolt eset, halálozás nem történt
•    Spanyolország 4 igazolt eset, halálozás nem történt.
A kialakult pandémiás helyzet kapcsán a mai napon az Európai Unió Tanácsa rendkívüli ülést tart a tagországok egészségügyi miniszterei részvételével Luxemburgban, ahova Székely Tamás egészségügyi miniszter is úton van.
Magyarországon továbbra sincs közvetlen járványveszély és megbetegedés sem fordult elő.
A WHO továbbra sem javasolja az utazási szigorítások bevezetését vagy a határok lezárását, így Magyarországon ilyen jellegű intézkedésekre sem kerül sor. Ugyanakkor a Magyar Kormány nem javasolja a Mexikóba történő kiutazást.
A mai napon az első legfontosabb intézkedés volt a Ferihegyi repülőtéren történő utas ellenőrzés szigorítása. Ez azt jelenti, hogy a reptéri ellenőrző pontokon a minden olyan utas adatait rögzíti az ÁNTSZ, akik fertőzött országokból, térségekből érkeztek. (Ez elsősorban az Észak- és Közép-Amerikából érkező utasokat érinti.)
Így minden utasnak kötelező jelentkeznie még a csomagfelvétel és/vagy a vámfolyosón való áthaladás előtt a repülőtéri járványügyi szolgálatnál. Egészségügyi állapotukra vonatkozóan kérdőívet kell kitölteniük és adataik rögzítésre kerülnek.
Minden érkező utas hőkamera előtt halad el, amely jelzi a 38 Celsius foknál magasabb testhőmérsékletet. Az így kiszűrt utasokat azonnal az orvosi szolgálathoz kísérik. Onnan az orvosi vizsgálat eredményétől függően, egészségi állapotuknak megfelelően azonnal kórházba kerülnek, vagy elhagyhatják a repülőteret.
Emellett az ÁNTSZ az érkező utasokat többnyelvű figyelemfelhívó plakátokon tájékoztatja a szükséges intézkedésekről.
Ferihegyen az ÁNTSZ a folyamatos, 24 órás orvosi szolgálat mellett a mai naptól 6.00-24.00 óra között – igazodva a repülőtéri menetrendhez – megerősített létszámmal látja el a beérkezők vizsgálatát. Az ÁNTSZ Közép-magyarországi regionális intézete közegészségügyi, járványügyi szakemberei, tisztiorvosai és tiszti főorvosai adnak ügyeletet mindhárom terminálon.
Az Országos Mentőszolgálat teljes mértékben felkészült az esetleges riasztásra.  A tegnapi napon a mentődolgozók részletes írásbeli tájékoztatást kaptak a betegség tüneteiről és az ezzel kapcsolatos teendőkről.
Az egészségügyi miniszter kezdeményezésére összehívásra kerül a mai napon a Kormányzati Koordinációs Bizottság.
A Magyar Kormány és az Egészségügyi Minisztérium is folyamatosan figyelemmel követi az eseményeket és azonnali tájékoztatást ad a lakosság számára. Folyamatosan frissülő információkat az alábbi honlapokon találnak:

Egészségügyi Minisztérium: www.eum.hu
Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat: www.antsz.hu
Országos Epidemiológiai Központ: www.oek.hu
Telefonos információ az ingyenes hívható zöld számon kérhető: 06 80 204-217.

Országos Sajtószolgálat

cimkék

hirdetés

Könyveink