2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Semmelweis-szobor Genfben

Semmelweis Ignác születésének 200 éves évfordulója alkalmából 2019. január 25-én az Egészségügyi Világszervezet genfi központjában mellszobrot állítottak a magyar orvos tiszteletére.

Kapcsolódó cikkek

A szoboravató ünnepségen dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a világszervezet főigazgatója, valamint dr. Kásler Miklós miniszter képviseletében dr. Pacsay-Tomassich Orsolya, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetközi ügyekért felelős államtitkára mondott beszédet, méltatva az anyák megmentőjeként világszerte ismert kiváló magyar orvos érdemeit, tudatta közleményben a minisztérium.

A Semmelweis-szobor leleplezése a Világszervezet Végrehajtó Tanácsának aznap zajló 144. ülésén részt vevő tagállami delegációvezetők, az ENSZ Képviseletek tagjai, valamint a WHO vezető tisztviselői, így dr. Jakab Zsuzsanna európai regionális igazgató körében történt.  A szobor leleplezésére érkező magyar delegáció tagjai között szerepeltek a szobor adományozóiként a Szegedi Tudományegyetem képviselői, illetve a Semmelweis Emlékbizottság képviseletében a Semmelweis Egyetem küldöttsége.

A szoboravatást követően Pacsay-Tomassich Orsolya tárgyalásokat folytatott a WHO főigazgatójával és az európai regionális igazgatóval. A megbeszélésen érintették a Végrehajtó Tanács napirendjén szereplő főbb kérdéseket, köztük az egészségügyi ellátáshoz való egyetemes hozzáférést, amellyel kiemelt témaként foglalkozik majd a szeptemberi New York-i ENSZ Közgyűlés mentén megrendezésre kerülő magas szintű találkozó is. A szeptemberi találkozón várhatóan elfogadásra kerülő politikai nyilatkozat kimunkálásában az ENSZ Közgyűlés elnöke társelnöki szerepvállalásra kérte fel Magyarországot, Thaiföld mellett. Hazánk a Fenntartható Fejlődési Célok Nyílt Munkacsoportjának korábbi társelnökeként, elvállalta a megtisztelő feladatot.

(forrás: MTI-OS)

cimkék

hirdetés

Könyveink