hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Sélleiné: „a rendelkezésre álló pénznél több áramlik ki”

A tervezettnél kisebb, 83,5 milliárd forintos hiánnyal zárt tavaly az Egészségbiztosítási Alap - közölte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgatója az Országgyűlés egészségügyi bizottságának szerdai budapesti ülésén – tudósít az MTI.

Sélleiné Márki Mária elmondta, hogy idén már heti bontásban elemzik pénz kiáramlását a gyógyszerkasszából. Ennek alapján elmondható, hogy heti ötmilliárd forint a gyógyszerkassza kiadása. A gyógyszer-támogatási kasszát alapvetően át kell alakítani, s felül kell vizsgálni a gyógyászati segédeszközök rendszerét is, ugyanis a rendelkezésre álló pénznél több áramlik ki - mondta Sélleiné Márki Mária.     

A főigazgató kifejtette: az E-Alapnak mintegy 49 százalékát a biztosítottak járuléka, 47 százalékát a központi költségvetés fedezi. Ezek a tételek tavaly teljes mértékben teljesültek. A fennmaradó négy százalékot egyéb források fedezik, melyekből 2011-ben túlteljesített az E-Alap - mondta a főigazgató.  Az E-Alapba 2011-ben mintegy 3 millió 900 ezer biztosított állampolgár után fizettek be járulékot, míg az ellátásra jogosultak száma - a kiskorúakkal, tanulókkal és nyugdíjasokkal kiegészülve - 9 millió 617 ezer volt.     

Sélleiné Márki Mária elmondta, az előző Széll Kálmán Terv gyógyszerkasszára vonatkozó intézkedései közül kilenc pont jelent meg jogszabályokban. Ennek kapcsán kiemelte a generikus programot, valamint a gyógyszertámogatásba való befogadásnál bevezetett vaklicites eljárást. Utóbbi kapcsán kiemelte: a vaklicit nagyjából kétezer gyógyszert érint, a mostanáig lezajlott két vaklicit 20 százalékkal csökkentette a támogatások kiáramlását, továbbá bizonyos vonatkozásban csökkentette a térítési díjakat.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink