hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Segítséget kér az egészségügy

A kormány megtárgyalta az egészségügy közel 100 milliárd forint összegű többletigényét 2013-ra, és elvi támogatás adott az ágazat büdzséjének megemeléséhez. Az azonban még kérdéses, hogy mekkora lehet az emelés – írja a Magyar Nemzetre hivatkozva a Hír24.

Rosszul állt a szénája az egészségügynek a jövő évi költségvetés tervezésének elején. Az első számok szerint gyakorlatilag ugyanannyi pénzt szántak 2013-ban mint idén. Ez azt jelenti, hogy még az inflációt sem ellentételezték volna. A 2012. évi költségvetési tervezetben, az egészségügyi ágazatot reprezentáló úgynevezett szakellátási kasszában 617,6 milliárd forint szerepel, a jövő évi költségvetésben alig nagyobb, 622 milliárd forint az összeg.

Szócska Miklós azért küzdött, hogy 100 milliós többletforrást szerezzen az ágazatnak. A kormány szerdán megtárgyalta a csomagot, s a Magyar Nemzet információja szerint valamennyi többletforráshoz elvi támogatását adta. A konkrét összegről jövő héten folytatódnak az egyeztetések – írja a Magyar Nemzetre hivatkozva a Hír24.

A pénznek helye lenne bőven. A lap emlékeztet: a legnagyobb feszültség a gyógyszerkasszánál jöhet létre, ugyanis a Széll Kálmán Terv értelmében a gyógyszerkassza állami támogatásából két év alatt 120 milliárd forintot kell megtakarítani, amelyet az elmúlt időszakban további 40+10 milliárddal fejelt meg a kormány.

(forrás: Hír24)
hirdetés

Könyveink