hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Segíteni kell az evolúciónak

Ennyi idő arra volt elég, hogy a szükséges műszereket megvásároljuk, a megfelelő embereket megtaláljuk és felvegyük – idézi a Nemzeti agykutatási program vezetőjét a MNO.

Az intejúban Freund Tamás az agykutatásnak egy ritkábban tárgyalt terepére is kitért. Nem csak arról van szó – válaszolja egy, az agyra jutó fokozódó figyelem okát firtató kérdésre  –, hogy messze a legdrágábbak az aggyal kapcsolatos betegségek, hanem arról is, hogy katasztrofálisak a tendenciák. Az idősödéssel egyre több lesz az Alzheimer-kóros. Mára a feldolgozandó információ mennyisége révén – a rádiónak, később a televíziónak, majd az internetnek köszönhetően – olyan teher nehezedik az agyra, amit nem képes követni. Biológiai evolúciós alkalmazkodáshoz évezredek vagy tízezer évek kellenek, itt viszont évtizedek alatt állt be drasztikus változás az agy információs környezetében.”

Ennek kezeléséről pedig azt mondja: „Ezt mindenkinek magának kellene megtanulnia. Én úgy gondolom, hogy a rohamosan terjedő szorongás, pánikbetegség, depresszió, esetenként a skizofrénia és a drogfüggőség hátterében éppen az információs és kommunikációs technológiák robbanásszerű fejlődése húzódik meg. Meg kell tanulnunk élni a rengeteg információforrással, és odafigyelni, hogy ismeretszerzéskor szánjunk időt, érzelmi kapacitást az ismeretanyag elsajátítására, és fejlesszük a belső világunkat érzelemgazdagság, belső motiváltság, megismerni vágyás révén. Csak az így szerzett ismeretanyag válik hasznos tudássá, és csak így kerülhető el az állandó frusztráció és stressz. A személyes kommunikációban pedig a minőségre kell helyezni a hangsúlyt, nem a mennyiségire. Az internetes kommunikáció, például a Facebook, nélkülözi a hozzáadott érzelmi kulcsokat, a személyes beszélgetés során viszont minden érzékszervemmel megtapasztalhatom a beszélgetőpartneremet, akár tudat alatt is, ez pedig szükséges a megfelelő érzelemgazdag kommunikációhoz” – olvasható az mno.hu-n.

(forrás: MNO)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink