hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Segít emlékezni a koplalás

Az emlékezetkiesésen csak a koplalás segít - állapították meg münsteri kutatók. Szerintük az emlékezés karbantartását - a korábbi hiedelmekkel ellentétben - a diéta sokkal inkább segíti, mint maga a táplálkozás, azaz - mint eddig hitték - elsősorban a halféleségek, illetve az olajosmagvak fogyasztása.

A münsteri egyetem táplálkozástudományi tanszékének munkatársai szerint hibás az a feltételezés, amely szerint a telítetlen zsírsavaknak a szervezetbe történő fokozott mértékű bevitele - mindenekelőtt olajosmagvak, olívaolaj, továbbá halféleségek fogyasztása - mindennél jobban elősegíti az agyműködés, illetve az emlékezés, s általánosságban a gondolkodás karbantartását.
A münsteri kutatók - állatokon végzett vizsgálatai szerint - a gondolkodás frissen tartásának "csodaszerét" ténylegesen a koplalás jelenti.
A tanszék felelősei hosszabb vizsgálatok után jutottak erre a következtetésre, mégpedig annak nyomán, hogy az állatkísérletek során nyert felismeréseket embereken is alá kívánták támasztani. A vizsgálatra önként jelentkező, átlagban mintegy 60 éves személyeket három csoportba osztották. Az elsőben a szigorú diétára hajlandók, a másodikban a telítetlen zsírsavak fogyasztására esküt tevők, míg a harmadikban azok kaptak helyet, akik múltbéli szokásaikon semmit nem kívántak változtatni. A vizsga pedig ez után következett, így egyebek között arra vonatkozóan, hogy ki tud több szót megjegyezni. S a diétázók "utcahosszal" nyertek. Azaz a kutatók csak az ő esetükben állapították meg azt, hogy a memória nem romlott, sőt javult. A másik két csoport esetében szinte semmi nem változott.
A koplalásnak emellett más előnyei is vannak, legalábbis a münsteri kutatók szerint. Így a diétázóknál egyebek között alacsonyabb inzulinértékeket, illetve ugyancsak jóval alacsonyabb gyulladási paramétereket mutattak ki. Utaltak ugyan arra, hogy mindennek hiteles alátámasztására további vizsgálatokra van szükség, az első lépéseket azonban biztatónak nevezték. Mindennek ellenére fokozottabb koplalást ajánlottak.

Pietsch Lajos (MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink