hirdetés
hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Táplálkozás

Segít az „élet enzime” a stressz leküzdésében

Egy antioxidáns enzim, amely főként a dinnyében található meg, csökkentheti a stresszt az emberi szervezetben – derült ki egy, a Nutrition Journalban közölt tanulmányból.
Marie-Anne Milesi és munkatársai hetven egészséges, 30 és 55 év közötti önkéntest vizsgáltak, akik fáradtságot és mindennapi stresszt panaszoltak. Mint Milesi elmondta, azt akarták ellenőrizni, hogy az oxidatív stressz csökkentése ellenállóbbá teszi-e a személyeket a kiégéssel szemben.

A kutatásban résztvevők egyik fele négy héten keresztül kapszula formában dinnyelékivonat kapott, a másik fele pedig placebót.. Sem a tudósok, sem a vizsgálati személyek nem tudták, ki kapott valódi, és ki teljesen hatástalan készítményt.

A dinnyelékivonat nagy mennyiségben tartalmazza a szuperoxid-diszmutáz (SOD) nevű enzimet, amelyet 1968-ban, felfedezésekor az „élet enzimének” neveztek. Oxidatív stressz esetén a sejtek első védelmi vonalát ennek az enzimnek a termelése alkotja. Az enzimet hatékonyabbnak tartják, mint az antioxidáns vitaminokat, mivel hatására a szervezet saját antioxidáns anyagait kezdi el termelni, például a glutation-peroxidázt és a katalázt.

Azokban a személyekben, akik napi egy dinnyelékivonat kapszulát kaptak – amely 140 NE SOD-ot tartalmazott –  jobban javultak a pszichikai megterheltség tünetei, mint az ál-gyógyszert szedőkben. Az első csoportban a fájdalom 30 százalékkal, az ingerlékenység 22 százalékkal, az alvászavar 38 százalékkal és a kimerültség 26 százalékkal kifejezettebben csökkent, mint a kontrollcsoportban. Tendenciaszerűen javult a koncentrációs képesség és kedélyállapot is.

Bár – igaz, csak kezdetben, a vizsgálat első hetében – az ál-gyógyszerek is fejtettek ki pozitív hatást a páciensekre, ezt Milesi teljes mértékben a placebo-hatásnak tulajdonítja.

Érdemes megjegyezni, hogy korábbi, hörcsögökön végzett kísérletekben a SOD-ban gazdag dinnyelét fogyasztó állatokban csökkent a koleszterinszint, és sok zsírt tartalmazó étrenden élve is kevésbé gyarapodott a súlyuk, mint dinnyelét nem kapó társaiknak.

Forrás: MTI; NutraIngredients
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés