hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Gyógyítás

Segít a lázcsillapító földrengés után

Egyetlen paracetamoltartalmú tabletta megmentheti azoknak a földrengésben sérült embereknek az életét, akik a mentés után valószínűleg belehalnának a súlyos izomsérülés miatt kialakuló vesekárosodásba.
Az amerikai kutatók felfedezését sajnos túl későn tették közzé ahhoz, hogy a nemrégiben Haitin bekövetkezett földrengés áldozatain segíthessen, de talán máskor életeket menthet. Zúzódásos izomsérülések következtében az izmokhoz és a környező szövetekhez oxigént szállító, életfontosságú fehérje, mioglobin szabadul fel. Amikor a mioglobin bekerül a vesébe, elzárja a vesecsatornákat, és úgynevezett szabad gyökök termelődéséhez vezet. E szabad gyökök tönkreteszik a vese membránjainak zsírösszetevőit, aminek hatására a membránok elhalnak. Ráadásul e nagy reakcióképességű molekulák kiváltják a vérerek összehúzódását, s ezzel megakadályozzák, hogy a vér eljusson a vesébe. Ennek következtében blokkolják a vesék szűrő funkcióját. Az így kialakult akut veseelégtelenség gyorsan halálhoz vezet. Ezt az összetett folyamatot Crush-szindrómának, nagyfokú izomkárosodással járó baleset okozta heveny vesecsatorna-elhalásnak vagy betemetődés utáni toxikus szindrómának nevezik.
 
Amikor a mentés során a sérült végtagokról végre leemelik a rájuk nehezedő súlyt, a roncsolás következtében keletkező anyagok a vérárammal a vesébe kerülnek, és beindítják a fent leírt, láncreakció-szerű folyamatokat. A láz és az enyhe, illetve középsúlyos fájdalmak csillapítására használt paracetamol, úgy tűnik, esetleg ezt megakadályozza.
 
Az Olivier Boutaud vezette amerikai kutatócsoport kísérleti úton Crush-szindrómát idézett elő patkányokban. Kimutatták, hogy a humán dózisnak megfelelő mennyiségben a sérülés előtt vagy nem sokkal a sérülés után beadott paracetamol sikeresen gátolta a leírt folyamatokat. A kutatók még nem tudják, hogy emberekben is hatásos-e a szer, vagy hogy milyen hamar kell alkalmazni a sérülést követően, hogy megelőzze a vesekárosodást, ám amikor nemrégiben közzétették felfedezésüket, bíztak benne, hogy még egy következő földrengés előtt vagy annak során ki tudják próbálni a paracetamolt, mert szükség esetén ezrek életét menthetné meg.
 
Oravecz Elvira, Népszabadság Online

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés