2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Sclerosis multiplex és neurális diszfunkció

Sclerosis multiplexben a depresszió kapcsolatot mutat a kognitív teljesítménnyel és a kontrasztanyagot halmozó agyi léziókkal, közli az OTSZ Online.

hirdetés

Egy 2500-nál több relapszáló-remittáló sclerosis multiplexes (RRSM) beteget tartalmazó megfigyeléses vizsgálat során úgy találták, hogy azok a résztvevők, akik saját maguk által bevallottan depresszióban szenvedtek, mérhetően rosszabb idegi állapotban voltak (pl. az információ feldolgozási sebesség tekintetében), mint nem depressziós társaik. A depressziósok csoportjában ezen kívül nagyobb valószínűséggel lehetett agyi MRI-vel kontrasztanyagot halmozó léziót (CEL, contrast-enhancing lesion) kimutatni, ami új gyulladásra, azaz aktív demielinizációs lézióra utal. A kutatók szerint ez azt jelenti, hogy a depresszió nemcsak egy reaktív tünet, hanem az SM betegség fokozott aktivitásának megnövekedett kockázatát jelzi.

A kutatást az American Academy of Neurology (AAN) 2020-as tudományos eredményei között ismertették online, mivel a Covid-19 miatt az AAN 2020-as éves találkozója elmaradt.

Bár az SM-ben gyakran előforduló depresszió etiológiájában szerepet játszhatnak a gyulladásos, a pszichoszociális és a neurodegeneratív faktorok is, de a depresszió és az SM betegség közötti közvetlen összefüggés nem egészen egyértelmű. A kutatók a mostani tanulmányhoz a Partners-Advancing-Technology-and-Health-Solutions (MS-PATHS) adatbázist használták fel, szoros együttműködésben hét amerikai és három európai SM központtal.

Részletek az OTSZ Online-on

 

(forrás: otszonline.hu )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!