hirdetés
hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Vélemény

Schultheisz Emil az oltásellenességről

Az orvos, orvostörténész, egykori egészségügyi miniszter Schultheisz Emil szerint hibáznak azok az orvosok, akik lebeszélik az embereket az infuenzaoltásról. A védőoltások körüli csatározások nem újkeletűek, a XVIII. századtól tartanak.
Az oltások elutasításának története pontosan olyan régi időre nyúlik vissza, mint maguk az oltások. Ha az orvosok ismernék az orvoslás történetét, akkor nem lenne ez a nagy vita – nyilatkozta Schultheisz Emil orvos, orvostörténész, aki 1984-ig látta el az egészségügyi miniszteri tisztséget .– A XVIII. században az angol Edward Jennerben öltött fel a vakcináció gondolata, és ő fejlesztette ki az első himlőoltást. Sokan azt tartják, hogy Jenner munkássága több emberéletet mentett meg, mint bárki másé a világon. Ahogy minden orvosi beavatkozásnak, időnként Jenner himlőoltásának is voltak mellékhatásai, azonnal megjelentek hát az ellenzők. Ez a harc azóta is tart, de szerencsére a csatákat rendre az oltáspárti orvosok nyerik, közösen a laikusokkal, akiknek a közreműködése nélkül a vakcináció sem működhet.

Schultheisz Emil szerint a kötelező gyermekkori oltásokhoz való viszony is az országok jogi hagyományaiból fakad. Angliában például, ahol mindig erős volt az egyéni szabadság eszméje, sohasem sikerült bevezetni a kötelező oltásokat. A kontinentális Európában is nagy harcok dúltak, Bécsben a legnagyobb orvosprofesszorok csaptak össze egymással. Magyarország az első államok között volt, ahol az oltást igen széles körben alkalmazták. Ebben nagy szerepet játszott Rayman János Ádám orvos, aki modernizálta a himlőoltást. A vita tehát régóta tart, de ahol bevezették a kötelező oltásokat, ott teljesen nyilvánvalóvá vált, hogy hatalmas a jelentősége. A volt egészségügyi miniszter szerint hibáznak azok az orvosok, akik lebeszélik az embereket az influenzaoltásról.


Magyar Nemzet
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés