hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Sajátos módon kényszerítik ki a magánfinanszírozást

A Földközi-tengerhez utazó turistákkal idén előfordulhat, hogy biztosítási kártyájukat nem fogadják el a helyi kórházban – írja a Biztosítási Szemle.

A pénzügyi nehézségekkel küzdő EU tagországok állami kórházai megtagadják a külföldi betegek egészségügyi ellátását, akik Európai Egészségbiztosítási Kártyával (EHIC) vennék igénybe a szolgálatatásokat – közölte több egészségbiztosító.

Belga biztosítók arra hívták fel a figyelmet, hogy egyre több beteg szembesült külföldi kórházakban azzal, hogy a biztosítási kártya bemutatása ellenére az állami kórházak magánbetegként kezelik őket, amely horribilis kezelési költségeket von maga után. Ez a gyakorlat leginkább Spanyolországra jellemző, de állítólag Görögországban, Portugáliában, Olaszországban és Romániában is elterjedt. Ezzel a szabálytalan eljárással reagálnak arra, hogy az ágazat állami forrásait a válság okán többször, több helyen szűkítették, a „magánbetegből” pedig nagyobb bevételt lehet kihozni.

Az európai egészségbiztosítási kártya – amely elvileg sürgősségi ellátást és krónikus betegségek kezelését is fedezi - állami kórházak általi elutasítása az elmúlt hét hónapban kialakult jelenség – írja a biztositasiszemle.hu.

hirdetés

Könyveink