hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

"Saját halálos ítéletünket írjuk alá"

A kórházfenntartó szakemberei azon gondolkodnak, hogyan ösztönözhetnék a helyi gyógyítási eljárásrendek kidolgozását – írj az eLitMed.

Most az ír protokollt az intézményekben, akit „el tudnak kapni”, hogy két szót papírra vessen – mondta Kis Erika az GYEMSZI Minőségügyi Főosztályának módszertani szakértője egy minapi konferencián, emlékeztet a lap. Ennek az is oka lehet, hogy nincs mire támaszkodni, hiszen a jelenleg érvényben lévő, több mint 370 szakmai irányelv többsége az azt használók véleménye szerint is elavult, nagyrészük 2008-2011-ben lejárt, 36 duplikátum található közöttük, de a tüdőrák kezeléséről például három van érvényben.

Pedig, amikor magukra hagyott rezidensek ügyelnek az intézményekben, különösen nagy jelentősége lenne a jól megírt protokolloknak, legalább ezek szolgálnának némi útmutatással, mit is kell tenniük – hangsúlyozta dr. Beliczai Éva arra a felvetésre reflektálva, mely szerint a túl részletes protokollal a „saját halálos ítéletünket írjuk alá”. Az utóbbi véleményt valló dr. Vadász Gábor sebész-aneszteziológus szerint viszont „a kórházak kapuiban készenlétben álló ügyvédeknek” valóságos kincsesbánya lenne a túl részletes helyi eljárásrend, arról nem is beszélve, hogy az orvos és a gyógyítás szabadságát is erősen korlátozná.

A GYEMSZI szakemberei most egy olyan módszertan kidolgozásán fáradoznak, amely segíti a helyi protokollok elkészítését. Terveik szerint egy vállalkozó szellemű kórházban pilotprogram keretében egy, mindenütt alkalmazható metódus alapján írnák meg a protokollokatolvasható az elitmed.hu-n.

(forrás: eLitMed)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés