2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Logisztika

Ruandában drónokkal szállítják a vért

Paul Kagame ruandai elnök bejelentette a világ első nemzeti drón-csomagkézbesítő szolgáltatásának elindítását. A ruandai kormány napi 150 kérésre történő sürgősségi vérszállítmányt indít drónokkal az ország keleti részén található 21 vérátömlesztéssel foglalkozó központba, közli a GyártásTrend.

A drónokat a Zipline nevű kaliforniai robotikai cég építette és üzemelteti. A ruandai drónszolgáltatás első lépésben a vérszolgáltatásra fókuszál majd; ugyanakkor a UPS, a Gavi Vakcina Szövetség és a Zipline nemzetközi együttműködése azon dolgozik, hogy a szolgáltatást különböző gyógyszerekre és életmentő vakcinákra is kiterjeszthető legyen.

A fejlődő országokban a kritikus vagy akár életmentő egészségügyi termékekhez való hozzáférés rendkívül nehezített: a városokból peremkerületekbe vagy eldugott helyekre gyakorlatilag lehetetlen eljuttatni a szükséges gyógyszereket a kellően kiépített közlekedési, kommunikációs és ellátási lánc infrastruktúrák hiányában.

Az új ruandai drónprogram révén az ország nyugati részén a vérátömlesztéssel foglalkozó klinikák SMS-ben adhatnak le sürgősségi rendeléseket. Ezeket a Zipline a Muhanga régióban található „Fészeknek” is nevezett központjában kapja meg, ahol 15 drónból, avagy Zipből álló flottát állomásoztatnak.

Valamennyi Zip egyenként 150 kilométeres oda-vissza utat képes megtenni, akár esőben és szélben is, és 1,5 kg vért tud elszállítani, mely egy emberélet megmentésére elegendő. A következő év során az együttműködésnek hála, hasonló drónkézbesítő szolgáltatások indulhatnak meg Afrika és Dél-Amerika területén is. Emellett a Zipline nemrégiben a Fehér Házban jelentette be, hogy az Egyesült Államokban is bevezeti szolgáltatását, ahol indián rezervátumokban segít majd Maryland, Nevada és Washington államokban, írja a lap.

(forrás: GyártásTrend)
hirdetés

Könyveink