hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Rozsos: Felelős minisztériumot!

Mióta kitakarították a hiteles szavakat az Emberi Erőforrások Minisztériuma szótárából, velük együtt kiűzték Magyarországról a megbízható egészségügyi ellátást is. Rozsos Erzsébet ápolásetikus írása a Népszavában.

(...) Szívjuk el az erőt a parttalanul terjeszkedő minisztériumtól és adjuk vissza a szakterületek képviselőinek, az ÁNTSZ, az OEP volt dolgozóinak, a szétzavart háttérintézmények szakembereinek. Vegyük el a hibás törvényeket és rendeleteket az egészségügy döntéshozóitól, aztán írmagjukat is irtsuk ki! Hogy ne nyomorítsák tovább a rendszerben dolgozókat és a rendszert igénybe vevőket.

Verjünk rá az egészségügyi adataink után kutakodó kezekre. Tartsuk meg magunknak a személyes és különösen az érzékeny adataink feletti döntés jogát. Ennek legyen kulcsa az intelligens betegkártya, amely mint egy azonosító, a mi kezünkben legyen. Ha az adatainkat bárki kezelni akarja, csak az engedélyünkkel tehesse, mint ahogy a bankkártyákkal is történik.

Vegyük el a jogot az Integrált Jogvédelmi Szolgálattól, amely 2017-ben szerveződött át a beteg-, ellátott- és gyermekjogok érvényesítésére, de ami valójában történt, az a betegjogok védelmének megcsúfolása. Adjuk vissza a betegeknek a törvényben meghatározott panaszhoz való jussukat. A szolgálat ugyanis az Emberi Erőforrások Minisztériuma önálló szervezeti egységeként olyan „ragyogóan" működik, hogy a beérkező panaszosokat visszakézből utalja vissza annak a kórháznak az igazgatójához, ahol a sérelem megtörtént.

Vegyük el az időt a hatalomban ülőktől, és mondjuk meg: nincs tovább. Adjuk az időt az egészségügyhöz értőknek, az egészségügyben dolgozóknak, hogy szánják ránk. Hogy tehessék a dolgukat. (...)

A teljes írás

(forrás: Népszava Online)
hirdetés

Könyveink