hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

RÖVIDEN

Kétoldali cochlea-implantáció esetén lényegesen jobb az életminőség, mint egyoldali beültetés után – mérték fel egy percepciós halláscsökkenésben szenvedő betegekkel végzett vizsgálat során az Indiana Egyetem kutatói. Kétoldali beültetést követően a betegek jobban hallottak zajos környezetben, oda tudtak figyelni a beszélgetésekre és megfelelő hangerővel beszéltek – ami általános közérzetükben is tükröződött. Ez fontos érv az ellen, hogy takarékossági szempontból megspórolják a két készülék közül az egyiket – kommentálta a kutatást vezető John Brandt professzor.
IU School of Medicine

Súlyos közegészségügyi veszélyt jelenthetnek az üres teherszállító hajók – állítják a virginiai Old Dominion University munkatársai. Ezek ballasztként több ezer tonna vizet visznek tartályaikban – a vízzel együtt pedig potenciálisan kórokozókat is, amelyek berakodáskor a tengerbe kerülhetnek. A veszély nem elméleti: ezzel a mechanizmussal jutottak el Észak-Amerikába feketekagylók, a Fekete-tengerbe pedig medúzák, ahol már eddig is óriási gazdasági és környezeti károkat okoztak. Fitoplanktonokról és protozoonokról is ismert ez a terjedési mód. A kutatók arra figyelmeztetnek, hogy Vibrio cholerae, Cryptosporidium parvum, Giardia duodenalis, E. coli és más patogén bélbaktériumok szintén eljuthatnak a ballasztvízzel a világ egyik pontjáról a másikra. Már léteznek a ballasztvíz mikrobiológiai szennyezettségét szabályozó előírások, és dolgoznak a víz mikrobamentesítésének különféle megoldásain is (szűrés, vegyszerezés, ultrahangkezelés, UV-besugárzás).
Society for General Microbiology

Az asztmás rohamot megelőző gyógyszerek iránti igény a felére, míg a rohamoldók iránti szükséglet 86 százalékkal is csökkenhet a rendszeresen légzőgyakorlatokat végző betegeknél. A kedvező hatás enyhe tünetek esetében volt a legkifejezettebb, azaz olyan betegeknél, akik döntően rohamoldó szereket használnak. Az inhalációs kortikoszteroidok dózisa is mérséklődött. Az ausztráliai betegszervezet munkatársai által alkalmazott gyakorlatok a világhálón is elérhetők (http://www.asthmacrc.org.au/). Az eredmények alapján a szerzők két gyakorlatsorozatot állítottak össze – egyet rendszeres napi gyakorlásra, egyet pedig az asztmás roham megszüntetésére.
Medical News Today

Az egészséges porc gyorsan regenerálódik a térdízületben futás után – állapították meg amerikai sportorvosok heti 40 mérföldet teljesítő férfiak vizsgálatakor. Az ízületről készített MR-felvételek alapján kiderült, hogy közvetlenül a terhelés után az ízületi porc tömege jelentősen kisebb, mint a táv teljesítése előtt, ám egy óra elteltével csaknem teljesen eléri az eredeti térfogatát.
Am J Sport Med

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés