hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

RÖVIDEN

Szívbillentyűt lehet létrehozni a magzatvíz őssejtjeiből,
amelyet azonnal beültetnek a születés után. A zürich-i University Hospital kardiológiai kutatási részlegének igazgatója, dr. Simon Hoerstrup szerint a módszerrel új távlatok nyílnak a congenitalis szívhibák kezelésében. Jelenleg az újszülöttek egy százaléka születik ilyen rendellenességgel a világon – az Egyesült Államokban ez évente 36 000 beteg újszülöttet jelent. Körülbelül egyharmaduknál van szükség operációra. Ultrahanggal a hiba már a 20. terhességi héten diagnosztizálható. A saját őssejtekből készített billentyű nem vált ki immunreakciót és képes együtt növekedni a szervezettel.
American Heart Association

Hatvan százalékkal nő
a gyermek veleszületett szívbetegségének esélye, ha az anya a terhesség elején dohányzik. A novemberben közölt vizsgálat szerint, ha az anya a graviditás hatodik hetében vagy később hagyja el káros szenvedélyét, akkor életkorától, vitaminokban gazdag táplálkozásától függetlenül és alkoholfogyasztásának felfüggesztése ellenére is ekkora a veszély. A terhesség legelején, amikor a szív alapstruktúrája kialakul, a paszszív dohányzás is hasonló kockázatot jelent – állítja a vizsgálatot vezető Sadia Malik professzor (University of Arkansas, Little Rock).
HealthDay

A gyermekkori szívműtétek utáni hiperglikémia hosszával nő
a morbiditás és a mortalitás – hétnapos fennállása után a betegségek kialakulásának esélye közel 100, a halál bekövetkeztének 50–60 százalékos az esélye. Az Ohio Egyetem (Columbus) munkatársainak retrospektív elemzése szerint a csecsemőkorukban (átlagosan 4,3 hónaposan) operáltak 11 százalékát veszítették el, a glükózanyagcsere- zavar elhúzódásával arányosan nőtt a máj- és veseelégtelenség, a fertőzések, a központi idegrendszeri események valószínűsége. A dialízis szükségessé válása szintén arányban állt a hiperglikémia hosszával.
Critical Care Medicine

Életmentő lehet
veleszületett szívbetegség esetén a sildenafil citrát. Az erektilis diszfunkció kezelésére kifejlesztett Viagrát 15 gyermeknek adták be ausztrál orvosok az intenzív osztályon, miután az életben maradásukhoz szükséges nitrogén-monoxid- (NO-) terápiát valamilyen okból nem kaphatták. A gyógyszerrel ritkábban jelentkezett a nitrogénkezelés életveszélyes szövődményeként gyakran kialakuló pulmonális hipertenzió, és átlagosan 98-ról 28 órára csökkent az elkerülhetetlen mechanikus lélegeztetés időtartama. Az újszülötteknek a nitrogénterápiára jellemző, átlagosan 190 óra helyett 50 órát kellett intenzív osztályon tölteniük.
Am J Resp Critical Care Medicine

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés