hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Rövidebb várakozás, korszerűbb ellátás az onkológiai intézetben

Rövidebb várakozási idővel juthatnak gyógyszeres kezeléshez a rákbetegek az Országos Onkológiai Intézetben annak az Európai Uniós támogatással megvalósuló projektnek a segítségével, amely a belgyógyászati tömb megújulását követően a sebészet lehetőségeit is javítja majd.

Tavaly októberben tették le az alapkövet, július közepére elkészült az új belgyógyászati tömb, és várhatóan jövő márciusban átadhatják az új sebészetet is az Országos Onkológiai Intézetben, amely ezzel a rákbetegek minden korábbinál korszerűbb ellátásához járul hozzá Magyarországon.

Mint azt az európai uniós projekt állásáról tartott keddi sajtótájékoztatón Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár elmondta: a hiedelmek ellenére a rákbetegség nem leküzdhetetlen, ám ismerni kell a titkot, amely a korai felismerésben és a szakszerű ellátásban lelhető fel. Az onkológiai intézet megújítása is ennek jegyében kapott uniós támogatást; a cél – épp úgy, mint általában az ellátórendszerben – az, hogy a beteg a megfelelő helyre jusson problémájával. Ezt szolgálja az egészségügy strukturális átalakításának ellátásszervezési koncepciója, amelyhez az elkövetkezendő fél évben az "ellátórendszer építményét" is összerakják.

Prof. dr. Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója utalt rá, hogy bár az uniós statisztikák nem mindenütt olyan megbízhatók, mint Magyarországon, hazánk a rákbetegségek megbetegedési és halálozási mutatóit tekintve a legrosszabb helyzetben van. Igaz ez annak ellenére, hogy Európa polgárainak csupán 22 százaléka szerepel nemzeti rákregisztzerben. Ennek ellenére jelentős fejlesztésre szorul a hazai onkológia, melynek egyetlen komprehenzív, az ellátást minden szempontból lehetővé tévő intézménye az Országos Onkológiai Intézet.

A mintegy hatmilliárd forint összköltségű beruházás eredményeként növekszik a kúraambulanciák és a sebészeti műtők száma, megújul a diagnosztikai eszközpark, és jelentősen rövidülnek majd a várólisták. Az építkezés idején naponta 2000 beteget látnak el, így naponta kell a munkafázisokat átszervezni, revideálni – jelezte a főigazgató. Kérdésekre válaszolva Kásler professzor arról is beszélt, hogy a 2004-ben benyújtott, eredetileg 23 milliárd forintos pályázat a rehabilitációs és a hospice fejlesztését is célul tűzte volna. Így az építkezés befejezését lényegében csak az első ütemnek tekintik; a folytatásra azonban reálisan csak akkor nyílik majd lehetőség, ha az ország kikerül mai nehéz helyzetéből.

Az egészségügyért felelős államtitkár emlékeztetett: hamarosan hozzájut az intézményrendszer a rehabilitáció fejlesztését szolgáló pályázati pénzekhez; a pályázat eredményeképpen az intézmények meg tudtak állapodni a területi munkamegosztásban. A munka utolsó fázisában jár az az informatikai fejlesztés is, amelynek eredményeként a háziorvosok már nem csak kapuőrök lesznek; a rendszer segítségével a betegeket kezelők minden olyan adathoz hozzáférnek majd, amely elkerülhetővé teszi például az ismételt, így feleslegesen végzett vizsgálatokat.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink