hirdetés
hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Táplálkozás

Rostfogyasztás az asztma és a diabétesz ellen?

A sok rostot tartalmazó ételek fogyasztása javítja az immunrendszert, segíti a szervezetet a gyulladásos betegségekkel való küzdelemben – állítják ausztrál kutatók a Nature tudományos magazinban csütörtökön közzétett tanulmányukban.
A Sydney-ben működő Garvan kutatóintézet munkatársai szerint a nagy rosttartalmú ételeket – például az aszalt gyümölcsöket és a babot – a vastagbélben lévő baktériumok rövid láncú zsírsavakká alakítják át, melyekről már ismert, hogy enyhítik a gyulladásos vastagbélbetegséget.

Charles Mackay vezetésével ausztrál kutatók amerikai és brazil kollégáikkal együttműködve megállapították, hogy az immunsejtek által expresszált egyik molekula, a GPR43  – melyről korábban kimutatták, hogy a rövid láncú zsírsavakhoz kapcsolódik – gyulladásgátló receptorként működik, azaz szintén gyulladásgátló hatása van.

„Munkánk lényege, hogy megadjuk a molekuláris magyarázatot, amely összeköti az étrend rosttartalmát az emésztőrendszerben található baktériumokkal és az immunválaszra gyakorolt hatással” – mondta Mackay. Ezzel a cikkel a kutatók felfedték a már korábban is ismert, de megmagyarázatlan tények közötti élettani kapcsolatot.

A tanulmány egyértelművé teszi, hogy az étrend jelentős hatással van az immunválaszra és a gyulladásos betegségekre. „Úgy véljük, a nyugati életmódhoz kapcsolódó étrendi változások hozzájárulnak az asztma, az 1-es típusú diabétesz és más autoimmun betegségek növekvő előfordulásához” – tette hozzá Mackay.

MTI; PhysOrg
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés